Život

Pri Mŕtvom mori objavili najdlhšiu soľnú jaskyňu na svete

" Zo stropu jaskyne visia biele stalaktity a niektoré steny sa ligotajú soľnými kryštálmi."

TASR, 8. apríla 2019 11:00
Najdlhšia soľná jaskyňa Malham. Foto: TASR/AP
Izraelskí bádatelia objavili podľa vlastných slov najväčšiu soľnú jaskyňu na svete. Prírodný komplex dostal pomenovanie Malham. Jaskyňa sa rozprestiera v dĺžke viac než desať kilometrov, prechádza cez najväčší vrch Izraela - Sodomu (Har Sedom) - a rozlieva sa do juhozápadného kúta priľahlého Mŕtveho mora. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Zo stropu jaskyne visia biele stalaktity a niektoré steny sa ligotajú soľnými kryštálmi.

Jaskyňa Malham sa stala známou pre výskumníkov prostredníctvom práce izraelského geológa Amosa Frumkina, zakladateľa a riaditeľa Strediska pre výskum jaskýň na Hebrejskej univerzite, ktorý v 80. rokoch zmapoval päť kilometrov tohto komplexu. Frumkinovu prácu sa pred dvoma rokmi rozhodol dokončiť speleológ Joav Negev.

Jeho medzinárodný tím uskutočnil vlani a v tomto roku dve expedície zamerané na zmapovanie jaskyne. Za pomoci laserového merania sa zistilo, že dĺžka jaskyne je viac než desať kilometrov, čo odsunulo na druhé miesto dovtedajšieho držiteľa tohto rekordu - soľnú jaskyňu na iránskom ostrove Kešm.

Negev bagatelizoval význam prevzatia prvenstva od Iránu - úhlavného nepriateľa židovského štátu. Vyhlásil, že s tamojšími speleológmi si prostredníctvom sociálnych médií a vedeckých konferencií udržiava "excelentné vzťahy".

Komentáre