Život

Pri Frízskych ostrovoch objavili 500-ročný vrak lode

" Loď mala dĺžku 25-30 metrov a šírku zhruba 7,5 metra. Postavili ju pravdepodobne v roku 1540. "

TASR, 7. apríla 2019 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Približne 500 rokov starú obchodnú loď objavil na dne Severného mora holandský záchranársky tím, ktorý pátral po nedávno stratených lodných kontajneroch. Ide o najstarší vrak plavidla, aký bol kedy objavený v holandských vodách. Podľa tlačovej agentúry DPA to v stredu oznámilo tamojšie ministerstvo kultúry.

Loď mala dĺžku 25-30 metrov a šírku zhruba 7,5 metra. Postavili ju pravdepodobne v roku 1540. Plavidlo prepravovalo meď patriacu vplyvnej nemeckej podnikateľskej rodine Fuggerovcov, ktorá dominovala európskemu obchodnému životu v 15. a 16. storočí, pričom mala na výrobu medi monopol. Medené pláty zachránené z vraku lode majú fuggerovskú obchodnú značku.

"Je to typ lode, aké sa stavali na severe Holandska," uviedla pre spravodajský webový portál DutchNews.nl oceánska archeologička Alice Overmeerová.

Nález znamená "obohatenie holandského kultúrneho dedičstva", vyhlásila ministerka kultúry Ingrid van Engelshovenová. Výskum objaveného vraku bude pokračovať v letnom období.

Záchranársky tím objavil pozostatky lode náhodne neďaleko holandských Frízskych ostrovov. Tím pátral po stovkách prepravných kontajnerov, ktoré v januári stratila nákladná loď MSC Zoe smerujúca do Nemecka.

MSC Zoe, jedna z najväčších nákladných lodí sveta, prišla 1. januára počas búrky o 345 kontajnerov, z ktorých najmenej 21 skončilo pri holandskom pobreží, pričom tamojšie pláže pokryl ich obsah - hračky, stoličky či televízne monitory. Loď smerovala z Portugalska do nemeckého prístavu Bremerhaven.

Komentáre