Život

Prežila peklo so sobášnym podvodníkom

"Život s tyranom je ťažký, Ziva z nášho príbehu vie o tom svoje. Nevzdala sa a rozhodla proti nemu bojovať. Tu je jej príbeh."

Webmagazin.sk, 18. mája 2017 9:45
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk
Každá štvrtá žena na Slovensku má skúsenosť s bitím, psychickým nátlakom, či inými formami týrania od svojho intímneho partnera. Táto téma bola dlho spoločenským tabu a až od roku 2015 existuje linka pre týrané ženy. Aj preto mnohé z nich dosiaľ mlčali a čelili svojmu osudu osamote. Ziva Oslav a jej príbeh je jedným z takých príkladov. Vzhľadom na to, že ide o skutočnú udalosť, mená reálnych postáv sú v ňom pozmenené.

Už od malička nemala Ziva ľahký život. Hoci veľkú časť svojho detstva musela prežiť v detskom domove, o to viac neskôr túžila po láske. Zdalo sa, že sa na ňu usmialo šťastie, keď na prahu dvadsiatky stretla muža, do ktorého sa hneď zahľadela. „Myslela som si, že je pravý a dávalo mi to úžasné pocity. V detskom domove som poznala len peklo a tak som to považovala za naozaj veľkú lásku a verila som, že navždy,“ začína Ziva svoj životný príbeh.

Po prvých mesiacoch chodenia sa v zdanlivo ideálnom vzťahu objavili prvé trhliny a ukazovalo, že Peter Danielov má predsa len ďaleko od ideálu muža gentlemana. „Keď sa objavili drobné nezhody, Peter ich neriešil verbálne, ale násilím,“ povedala Ziva. Hádky, ale aj násilie sa stupňovali. Vyvrcholilo to tým, že pri jednom spore Peter hodil Zivu na zem, kľakol si na ňu a vykrútil jej obe nohy. „Výsledkom boli natrhnuté achillovky a šesťmesačná práceneschopnosť. "V nemocnici mi moje klamstvo, o tom, že som si to spravila pri páde, neverili,“ opisuje Ziva, ktorá bola na násilie zvyknutá už z detského domova a neuvažovala o tom, že by kontaktovala políciu. Stále túžila po láske, preto verila Petrovi, najmä potom, čo ju poprosil o odpustenie a dokonca prisľúbil svadbu. „Keď otca požiadal o moju ruku, bol to najšťastnejší deň môjho života. Verila som, že už bude len dobre,“ myslela si Ziva, no hlboko sa zmýlila.

Spory a hádky pribúdali


Krátko na to otehotnela a tešila sa na dieťa a aj na spoločný život s Petrom. Predstava šťastného života sa onedlho rozplynula. Peter ju nasťahoval do desiatky rokov nedokončeného domu svojho otca, kde žila v krutých podmienkach bez kúrenia a teplej vody. „Po niekoľkých mesiacoch mi jeho otec povedal, že Peter je ženatý. Moje životné ideály sa v tom momente zrútili. chcela som si dať vziať dieťa, no na to už bolo neskoro...,“ opisuje Ziva svoje životné sklamanie.

S Petrom sa vídala čoraz menej a o to viac pribúdalo sporov a hádok, ktoré vyvrcholili ďalším útokom. „Bola som v siedmom mesiaci tehotenstva, keď ma po hádke kopol do brucha. Dieťa už zrazu nechcel a snažil sa spraviť všetko pre to, aby som potratila...,“ so slzami v očiach si Ziva spomína na šokujúci incident, ktorý sa skončil v ružinovskej nemocnici. Až tam po prvý raz povedala ako sa to naozaj stalo. Všetci jej radili, aby s tým išla na políciu, no Ziva si nedala povedať. Stále verila, že sa Peter opäť zmení. Navyše sa blížil deň pôrodu.

„Keď prišli pôrodné bolesti, snažila som sa dovolať Petrovi, no neúspešne. Do nemocnice som došla sama a porodila zdravé dievčatko. Dúfala som, že Peter príde, no najskôr sa zjavil jeho otec. Peter prišiel až na ďalší deň, pravdepodobne po zásahu jeho otca,“ hovorí Ziva.

Narodenie spoločného dieťaťa ich vzťah nezlepšilo. Skôr naopak. Ziva ostala na dcéru sama v ubytovni na okraji mesta. Peter ju stále ťahal za nos, keď jej tvrdil, že svoju manželku nemiluje, pomenujúc ju najvulgárnejšími výrazmi, s tým že ich vzťah je formálny a Zivu si chce určite vziať. Boli to prázdne reči umocnené tým, že jej vôbec neprispieval na dieťa. Peter navyše svojej manželke tvrdil, že dieťa nie je jeho. Manželka mu to neverila a donútila ho, aby so Zivou podstúpil DNA test otcovstva.

Ziva však tak túžila po šťastí, že si neuvedomovala, že pokiaľ muž verejne a hrubo sa vyjadruje o svojej žene, no pritom s ňou stále žije, nestojí za to, aby bol jej partnerom. Peter je práve typom muža, ktorý nedokáže existovať vo vernom súžití s jednou partnerkou. Ziva sa až neskôr dozvedala, že počas vzťahu s ňou, žil nielen so svojou manželkou, ale mal aj pomer s Petrou, Veronikou, Janou a ďalšími ženami. Dokonca mal sexuálny vzťah s manželkinou sestrou. Je evidentné, že vyhľadával slabšie a zraniteľnejšie ženy. Na iné si netrúfal.

Odnášala si to aj dcéra


No nemala na výber a musela začať pracovať. Často mala aj dve zamestnania, keď v práci bola až 12 hodín, len aby uživila dcéru a seba.

V čase, keď bola v práci, o dcéru sa starali Petrovi rodičia, ktorí však boli viac ako dvadsať rokov rozvedení. V rozvrátenej rodine vládla nevraživosť, kde padali obvinenia z duševných chorôb či alkoholizmu. Petrovej matke diagnostikovali schizofréniu, čo môže mať aj dedičné následky. Jeho otec spôsobil svojej vnučke fóbiu z umývania vlasov, pretože jej ich pravidelne umýval v studenej vode na záhrade v sude a hlavou nadol. Ziva počas tohto obdobia zarobené peniaze dávala Petrovi, aby platil jej poplatky za škôlku pre ich dcéru. Po čase s hrôzou zistila, že Peter, ktorý býval pod vplyvom mäkkých drog, nič nezaplatil. Namiesto toho si pravdepodobne kupoval omamné a psychotropné látky. V škôlke sa však tváril ako vzorný otec a Zivu len ohováral.

Ziva konečne pochopila, že jej vzťah s Petrom nemá budúcnosť a začala si hľadať nového partnera. Tým sa jej začalo peklo na Zemi. Peter to považoval za zradu a opäť riešil ich debaty násilím. Keďže mal za sebou aj minulosť žoldniera vo vojne v bývalej Juhoslávii, Zive pripravil fyzické utrpenie plné zlomenín. „Vrcholom týrania bolo, keď mi dal do ruky svoju legálne držanú zbraň, namieril ju na seba, držal môj prst na spúšti so slovami, že ak mu sľúbim, že s ním zostanem, nestlačí ho,“ so slzami v očiach hovorí Ziva. Napriek tomu si chcela nájsť iného partnera, no Peter urobil všetko preto, aby každého nápadníka odstrašil. Zastrašovanie a vyhrážanie nesmeroval už len na Zivu, ale aj na muža po jej boku. Taktika sa mu vyplatila. Po prvom rande každý z mužov zvolil radšej odchod ako komplikácie od otca jej dieťaťa. Podľa mnohých ľudí, ktorí sa s Petrom stretli, viackrát v minulosti použil zbraň na zastrašovanie druhých a je na počudovanie ako ju môže legálne držať niekto, kto sa správa nevypočítateľne ako psychopat. Susedský konflikt raz riešil tak, že im strieľal na strechu na dome.

Peter sa navyše nikdy neštítil násilia ani pred dcérou. Ako počas jedných Vianoc, keď sa len najedol, bez slova sa zdvihol, hrubo odsotil dcéru a odišiel.

Vyhrážky a únos


Napriek šiestim rokom trápenia je Ziva stále atraktívna mladá žena a po jej boku sa objavil muž, ktorého vyhrážky jej bývalého partnera neodradili. Preto sa Peter neštítil použiť proti Zive ich spoločnú dcéru. Ziva umožnila Petrovi, aby sa s ňou stretával v záujme dcéry, ktorá má mať aspoň sčasti vyvážený vzťah s otcom i s matkou. Peter jej najskôr narozprával klamstvá o Zivinom novom partnerovi. Nesmel ju síce brávať zo škôlky, no chodil tam za ňou, aby ju naučil vymyslené príbehy, ktoré si natočil na telefón, aby ich potom mohol použiť na úradoch a pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

Dcére týmto správaním ublížil natoľko, že ju to zrejme poznačí na celý život. Medzitým Zivu neustále bombarduje telefonátmi a textovými správami, v ktorých sa jej vyhráža, psychicky terorizuje, no zároveň aj ospravedlňuje a snaží presvedčiť, aby sa k nemu vrátila. Ziva to však odmietla a tak pritvrdil. „Prišiel za mnou do práce, kde mi chcel násilím vziať telefón. Ubránila som sa, no fyzicky mi ublížil. V ten deň som už nebola v psychickom rozpoložení, aby som mohla pokračovať v práci. Môj šéf ma odviezol domov, no počas cesty nás Peter stále agresívne prenasledoval autom“ povedala Ziva s tým, že vrchol mal ešte len prísť.

„O niekoľko dní mal Peter na niekoľko hodín v opatere našu dcéru, prišla som si po ňu, no nechcel mi ju vydať a odmietol mi povedať, kde sa nachádza. Bola som strachom bez seba, lebo to trvalo až desať dní. Telefonicky sa mi prihlásil neznámy muž s tým, že je detský ombudsman, čo bolo zjavné klamstvo. Odmietla som s ním komunikovať a išla som na políciu podať trestné oznámenie, no stále sa nič nedialo. Napokon som pozbierala všetku odvahu, išla s advokátom za Petrom. Zavolali sme aj policajnú hliadku, lebo máva pri sebe zbraň a je psychicky labilný. Našli sme u neho malú a vzala som si ju späť,“ konštatovala Ziva, ktorá má ťažké srdce aj na políciu. Pre pokus o únos dcéry podala na Petra trestné oznámenie, no v tejto veci sa vôbec nekoná. Rovnako podala trestné oznámenie na to, že Peter už viac ako päť mesiacov neplatí výživné. Polícia však namiesto priameho vyšetrovania, zisťuje skôr nepodstatné veci. Vyzerá to tak, akoby orgány činné v trestnom konaní skôr počúvali Petra, ktorý vystupuje ako spasiteľ a nie podozrivý zo spáchania trestných činov. Už viackrát sa v medializovaných prípadoch násilia na ženách stalo, že trestné stíhanie bolo pre políciu jednoduchšie odmietnuť ako prípad dôsledne vyšetriť, pokým sa nestalo skutočné nešťastie so zabitím ženy. Zmarený ľudský život sa už vrátiť nedá.

Peter navyše so svojím prenasledovaním neprestal. Ak Ziva niekam ide sama alebo s dcérou, vždy sa zjaví v ich blízkosti. Dokonca ani na poštu nemôže ísť sama. „Raz sme išli s dcérou s požičaným autom. Peter sa na nás s autom nalepil. Na každej križovatke vystúpil a búchal päsťou do okien, kričal na nás. Snažil sa nás blokovať až sme takmer narazili do autobusu, pričom mu nezáležalo na tom, že by mohol ublížiť dcére. Nebral ohľad na nič a správal sa ako psychopat,“ dodala Ziva. Peter to vždy zneužíva na to, aby povedal na úradoch a na polícií, že sa stretávajú a Ziva s ním nemá problém. Hoci opak je pravdou.

Happy end?


Ziva už Petrovi dcéru nedáva a býva so svojim novým partnerom, ktorý je jej veľkou oporou. „Dnes už viem, že som proti Petrovi mala bojovať podstatne skôr a nenechať sa manipulovať, psychicky vydierať a hlavne zastrašovať. To, čo som sa za tie roky o ňom dozvedela, ma presvedčilo, že ten človek je schopný naozaj všetkého,“ tvrdí Ziva a dodáva: „Každá týraná žena by sa mala vzchopiť a spraviť hrubú čiaru za takým životom. Z vlastnej skúsenosti viem, že je to veľmi ťažké, no ak nájdete niekoho, kto vám bude silnou oporou, viete to zvládnuť.“ Peter so svojim prenasledovaním neprestáva, no Ziva mu už odkáže lepšie čeliť. „Môj partner mi zachránil život, milujem ho a verím, že všetko sa už mojom živote na dobré obráti,“ dodala na záver Ziva.

Happy end? To ešte nie. Zivu čaká ešte dlhá cesta, no už vidí svetlo na konci tunela, že ju dokáže prejsť.


Komentáre