Život

Predávať drogy pod nosom FBI? Dá sa, aj za miliardu dolárov

"Na čiernom internetovom trhu sa dali jednoducho kúpiť rôzne drogy, zbrane aj vražda."

Alena Klepochová, 7. októbra 2013 12:00
Zbraň, ilustračné foto Foto: TASR/Policie ČR


Myslíte si, že je nereálne predávať pod nosom polície či tajných služieb drogy a zbrane. Pravdepodobne najväčší čierny trh s drogami na internete Silk Road od roku 2011 až do októbra 2013 dokazoval, že to nemusí byť žiadny problém. Odhaduje sa, že za ten čas sa tu urobili obchody za stovky tisíc amerických dolárov, čo je už hodné povšimnutia. Asi aj preto sa o kybernetický trh začala zaujímať americká FBI.

Svetové agentúry minulý týždeň oznámili, že americkí federáli Silk Road vypli a jeho zakladateľa Rossa Williamsa Ulbrichta známeho skôr ako Dread Pirate Roberts zatkli v San Franciscu. Na krku tak má obvinenie z obchodovania s drogami či prania špinavých peňazí.

Nekúpite „trávu“?


Čierny trh bol známy tým, že umožňoval anonymne nakupovať hlavne drogy. Kúpiť sa tu dalo naozaj všetko od marihuany, cez amfetamíny, po heroín, ako aj drogy, o ktorých existencii sa človek nikdy ani nedozvie. Predávali sa tu však aj iné veci, návody na to, ako niekoho spoločensky zlikvidovať, ale aj zbrane, keď ste mali niekoho v zuboch úplne, dala sa tu objednať aj vražda. V prípade väčšiny obchodov sa však predávali práve drogy.

Ilustračné foto Foto: TASR/KR PZ v Bratislave
Za všetko sa platilo virtuálnou menou Bitcoin. Tá už je tiež v hľadáčiku svetových mocností, ktoré ju chcú dostať pod finančnú kontrolou. Podľa obžaloby tam drogy predávali tisícky predajcov a na trh mali prichádzať stovky tisíc zákazníkov z celého sveta. Obrat bol miliarda amerických dolárov a provízie z obchodov vyniesli asi 80 miliónov. Z každej transakcie bola provízia okolo 10 percent.

Dread Pirate Roberts si vďaka tomu mesačne prišiel asi na 100.000 dolárov, čo je na to, že v podstate nemusel vstať z postele, zaujímavá suma. Ukazuje sa však, že bonusom k nej môže byť aj väzenie. Čo sa mu však nakoniec podarí pred súdom dokázať, bude pravdepodobne ešte zaujímavé, keďže obchody fungovali na báze šifrovanej zabezpečenej komunikácie.

„Závisí to od zaistených dôkazov. Z dostupných informácií je známe, že na jeho počítači sa nachádzalo množstvo usvedčujúcich dát. Dread Pirate Roberts nedodržiaval základné zásady bezpečnosti, a to sa mu stalo osudným. Bol si príliš sebaistý,“ myslí si odborník pre informačnú bezpečnosť v spoločnosti Citadelo Matej Kvocera.

Ako to bolo možné?


Na čierny trh na internete ste sa pochopiteľne nemohli preklikať cez internetový prehliadač Google. Na jeho používanie však zase neboli potrebné ani nejaké veľké počítačové znalosti.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
„Samotný trh poskytoval tzv. escrow služby. Ak platíte niekomu anonymnému za pochybný tovar, máte v zásade iba dve istoty - jeho reputáciu a escrow službu. Zákazníci prevádzali peniaze najprv samotnému trhu a ten ich vyplatil predajcovi, až keď tovar dorazil v danom množstve a kvalite. Vďaka tomuto systému boli všetci motivovaní nepodvádzať jeden druhého. Pripojenie na trh bolo realizované pomocou anonymizačného softvéru Tor, ktorý pri zachovávaní istých zásad poskytuje vysokú mieru anonymizácie,“ priblížil Kvocera princíp fungovania Silk Road.

Takýchto čiernych trhov funguje podľa jeho slov niekoľko, pričom neustále vznikajú a zanikajú. „Najlepšiu reputáciu mal jednoznačne Silk Road a pravdepodobne drží prvenstvo aj po stránke obratu. Prvenstvo po ňom zrejme preberá Black Market Reloaded. Ten sa okrem drog špecializuje najmä na obchod so zbraňami. Je vysoko pravdepodobné, že predajcovia sa presunú práve tam. Veľká časť z nich aj doteraz pôsobila na oboch trhoch,“ uzavrel.

Komentáre