Život

Poznáte to najlepšie zo Španielska? Ak áno, vyhrajte!

"Španielsko je krajina povestná svojou vášňou, temperamentom aj romantikou."

Webmagazin.sk, 2. septembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Španielsko je krajina povestná svojim temperamentom, vášňou i romantikou. Radosť, s akou Španieli pristupujú k životu, sa odzrkadľuje aj na odkaze a dedičstve, ktoré tu po sebe zanechávajú pre ďalšie generácie. V kombinácii s veľkou dávkou talentu a celoživotným majstrovstvom tak vznikajú nezabudnuteľné zážitky, vďaka ktorým sa najväčšie osobnosti Španielska stávajú nesmrteľnými a kvôli ktorým túto krajinu milujú milióny ľudí na celom svete.

S rovnakou vášňou pokračovali v odkaze veľkého vizionára Manuela Maríu Gonzáleza Ángela, zakladateľa svetoznámej spoločnosti González Byass, aj jeho potomkovia, ktorým sa presne pred 100 rokmi podarilo pretaviť emócie Pyrenejského polostrova do jedného majstrovského diela s názvom Soberano. Pri príležitosti osláv 100. výročia vám toto najpopulárnejšie španielske brandy prináša v spolupráci s Veľvyslanectvom Španielskeho kráľovstva na Slovensku prehľad toho najlepšieho, čo dalo Španielsko svetu za ostatných sto rokov.

Javier Bardem


Herecká profesia bola Javierovi Bardemovi súdená už od narodenia. Synovi herečky Pilar Bardemovej, vnukovi herca Rafaela Bardema a synovcovi režiséra Juana Antonia Bardema netrvalo dlho, aby už ako tínedžer účinkoval v televíznych seriáloch a vystupoval s kočovným divadelným súborom. Popritom však hral rugby za španielsku reprezentáciu a ambície mal aj v oblasti výtvarného umenia, až kým počas štúdia na madridskej Škole umenia a remesiel nezistil, že na to nemá. Vyskúšal si aj rôzne zamestnania – pracoval ako vyhadzovač, lešenár a dokonca aj ako striptér.

Javier Bardem Foto: TASR/AP Photo
Postupne však upriamil celú svoju pozornosť na herectvo. Prvé uznanie mu priniesla postava Lisarda v detektívke Sčítané dni, ako aj stvárnenie hlavnej postavy detektíva v post katastrofickej dráme Detektív a smrť (získal cenu Goya 1995 a Striebornú mušľu na MFF v San Sebastiane 1994). V nasledujúcom roku opäť získal cenu Goya za film Ústne, v ktorom stvárnil postavu herca Victoria Ventura uplatňujúceho svoj talent na erotickej telefónnej linke.

Prelomovým bol rok 1997, kedy ho po prvýkrát obsadil do svojho filmu, s názvom Na dno vášne, legendárny španielsky režisér Pedro Almódovar. V roku 2000 bol za postavu homosexuálneho kubánskeho básnika a spisovateľa Reinalda Arenasa vo filme Kým sa zotmie dokonca, ako prvý španielsky herec v histórii, nominovaný na Oscara. K jeho nezabudnuteľným výkonom patrí stvárnenie postavy inkvizítora Lorenza vo filme Goyove prízraky od Miloša Formana a vytúžený úspech dosiahol vďaka úlohe profesionálneho zabijaka Antona vo filme Táto krajina nie je pre starých od bratov Coenovcov, za ktorú získal v roku 2008 Oscara. Je ženatý s populárnou herečkou a krajankou Penelópe Cruz, s ktorou má dieťa.

Manolo Blahnik


Meno Manolo Blahnik je už vyše 40 rokov synonymom toho najlepšieho, čo ponúka svet luxusnej dámskej obuvi. Rodák z Kanárskych ostrovov v Španielsku (narodil sa 28. novembra 1942) inklinoval k umeniu a dizajnu už od útleho veku. V žilách mu koluje španielsko-česká krv (otec je z Čiech a matka zo Španielska).

Manolo Blahnik Foto: TASR/AP Photo
Vyštudoval jazyky a umenie na univerzite v Ženeve a v roku 1965 sa presťahoval do Paríža, kde sa začal venovať scénografii a navrhovaniu dámskej obuvi. O tri roky neskôr už žije v Londýne, kde pôsobí ako pracovník módneho butiku „Zapata“ a okrem toho prispieva do talianskeho vydania časopisu Vogue. Oči mu však otvára až návšteva New Yorku, kde v roku 1970 stretáva šéfredaktorku americkej edície Vogue, Dianu Vreeland. Po prezentácii svojich scénických návrhov spolu s ukážkou portfólia topánok od nej dostáva drahocennú radu, aby všetku svoju kreatívnu energiu odteraz sústredil už len na dizajn dámskej obuvi. Podporený patričnou motiváciou sa vracia do Londýna, kde sa venuje svojej najväčšej vášni.

O dva roky neskôr naberá jeho kariéra raketový štart. Najznámejší módny návrhár v Londýne, Ossie Clark totiž použije jeho topánky vo svojej módnej prehliadke a tak odborná verejnosť spoznáva talent a genialitu Manola Blahnika. V roku 1973 si berie pôžičku 2 000 libier, aby mohol odkúpiť butik Zapata od jeho pôvodného majiteľa a otvára si svoju vlastnú predajňu v štýlovej londýnskej štvrti Chelsie. Dnes má svoje obchody v tých najväčších metropolách po celom svete. Jeho tvorba je charakteristická dokonalým remeselným majstrovstvom a jedinečným rukopisom, na základe ktorého sú jeho topánky ľahko rozpoznateľné. Za svoju tvorbu získal množstvo prestížnych ocenení v USA, Veľkej Británii, ako aj v rodnom Španielsku a na jeho topánky nedajú dopustiť aj mnohé svetové hviezdy.

Pedro Almodóvar


Pedro Almodóvar, jeden z najuznávanejších režisérov súčasnosti, je typickým príkladom toho, keď sa skĺbi húževnatosť a odhodlanie s talentom. Španielsky rodák sa narodil v meste Calzada de Calatrava a keď mal osem rokov, presťahoval sa s rodinou do mesta Extremadura, kde s františkánmi a saleziánmi vyštudoval základnú aj strednú školu. Ako ateista to nemal najľahšie, ale ako sám hovorí: „Narodil som sa v zlej dobe pre Španielsko, ale vo výbornej pre film.“

A bol to práve film, ktorý ho už od detstva fascinoval, aj keď na to nebol vôbec predurčený. Ako 16-ročný odchádza sám do Madridu, kde chce nasledovať svoj sen – študovať a tvoriť filmy. Pracoval a šetril peniaze, aby si jedného dňa mohol kúpiť svoju prvú 8 mm kameru. O osem rokov neskôr sa presťahoval do Barcelony, kde začal pracovať na svojich prvotinách. Jeho celovečerný filmový debut s názvom „Pepi, Luci, bom y otras chicas del montón“, vykresľujúci život rockovej kapely a príbeh lesbickej lásky sa stáva miestnym hitom. Pedro prináša divákom svoj pohľad na spoločnosť a snaží sa rúcať sexuálne konvencie.

Pedro Almodóvar Foto: TASR/AP Photo
Postupne nasledujú ďalšie filmy, v ktorých sa snaží zachytiť životy ľudí v rôznych spoločenských postaveniach a situáciách, pri ktorých hrá dôležitú úlohu morálna a existenčná otázka. V roku 1987 založil so svojim bratom vlastnú filmovú spoločnosť pod názvom „El Deseo“. Film s názvom „Ženy na pokraji nervového zrútenia“ mu okrem mnohých ocenení priniesol aj vôbec prvú nomináciu na cenu filmovej akadémie za najlepší cudzojazyčný film. V roku 1999 sa dočkal vysnívaného úspechu a za film s názvom „Všetko o mojej matke“ získava Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Tento film sa tešil veľkej popularite u divákov, ako aj u kritikov. Dostal sa tak do tej najlepšej spoločnosti svetovo uznávaných režisérov a každý ďalší film si našiel svojich fanúšikov a divákov. Medzi jeho „dvorných“ hercov patria aj svetové hviezdy ako Javier Bardem, Antonio Banderas či Penelope Cruz.

SÚŤAŽ!


Vyhrajte aj vy to najlepšie zo Španielska!

Trom z vás sprostredkujeme neopakovateľnú atmosféru Španielska prostredníctvom špeciálneho darčekového balíku, ktorý obsahuje: DVD Vicky, Cristina, Barcelona, fľašu Soberana 5 a špeciálny titul na meno od Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva na Slovensku.

Komentáre