Život

Poklad z Lučivnej: Objavili strieborné mince zo 17. a 18. storočia

"Archeológom sa podarilo plytko pod úrovňou súčasného terénu objaviť malý krčah naplnený striebornými mincami, pričom najstaršia z nich bola z roku 1665 a najmladšia z roku 1733."

TASR, 16. októbra 2017 8:00
Na snímke vyčistené strieborné mince z archeologického nálezu v katastri obce Lučivná 12. októbra 2017. Foto: TASR/Adriána Hudecová
V podtatranskej obci Lučivná, okres Poprad, sa koncom leta podarilo objaviť poklad mincí pochádzajúcich z obdobia 17. a 18. storočia. „K objaveniu pokladu nás podnietila príprava monografie obce. S kolegom Vladkom Habajom sme systematicky robili prieskum katastrálneho územia a na hrebeni nad známou jaskyňou, ktorá sa nazýva Pivnica, sme našli zopár takých novovekých nálezov zo 17. až 19. storočia. Preto sme sa rozhodli systematickejšie venovať tomuto hrebeňu, keďže neďaleko šla cesta Via Magna, ale aj poštárska cesta,“ priblížil dnes na tlačovej konferencii v miestnom kaštieli archeológ Marián Soják z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre, ktorý poklad objavil.

Archeológom sa podarilo plytko pod úrovňou súčasného terénu objaviť malý krčah naplnený striebornými mincami, pričom najstaršia z nich bola z roku 1665 a najmladšia z roku 1733. „Niekedy po roku 1733 musel tento majiteľ schovať svoj majetok. To, že bol uložený plytko pod povrchom, svedčí o tom, že ho musela prekvapiť nejaká udalosť, myslím si, že to boli zbojníci,“ doplnil Soják. Bolo to presne 15 metrov severne od výraznej skupiny vápencových skál nad hrebeňom, takže si podľa neho určite zapamätal, kde poklad zakopal, už sa preň však nevrátil.



Nádobka obsahovala celkom 870 mincí drobnej meny, sú medzi nimi exempláre nielen uhorské, ale aj tirolské, sliezske, dolnorakúske, české či štajerské. Archeológom ostáva ešte vyčistiť asi 170 mincí. „Už ma čistenie tohto pokladu stálo štyri kilá citrónov, použil som aj ultrazvuk, dennodenne tie mince čistíme, je to náročná, ale krásna práca, pretože stále objavujeme nejaký nový, krajší exemplár,“ zdôraznil Soják. V predbežne analyzovanom súbore nálezu sa nachádza aj jeden medený banský znak zo Španej doliny z roku 1699. Poklad z Lučivnej je podľa Sojáka jedným z mála, ktoré sa na Slovensku podarilo preskúmať profesionálnym archeológom a zachoval sa tak v celosti.

„Zároveň je jediným na Spiši. Je dôležitý z hľadiska vývoja meny po rok 1740 na tomto území,“ doplnil numizmatik AÚ SAV Ján Hunka s tým, že poklad váži niečo viac ako 560 gramov. Nachádzajú sa tu mince v rozličných nominálnych hodnotách, tá najvyššia je 15-grajciar z čias Leopolda I. z konca 17. storočia, potom sú tam 6-grajciare, trojgrajciare, grajciare, ale aj úplne drobné nominálne jednotky ako duárie, denáre či grošíky. „Možno 200 tých denárov sa počíta na jeden zlatý dukát,“ objasnil Soják. Mnohé mince sú podľa neho falošné, niektoré dokonca pokrivené či prederavené.

Koncom budúceho roka plánujú archeológovia vydať o poklade aj samostatnú publikáciu a prezentovaný bude na pôde Obecného úradu v Lučivnej v podobe dočasnej výstavy. „Z tohto pokladu sa veľmi tešíme, a to aj napriek tomu, že sme museli kvôli nemu odložiť vydanie našej monografie, na ktorej pracujeme už viac ako dva roky. Hodnota tejto knihy však aj vďaka tomuto pokladu určite porastie. Predpokladám, že sa nám podarí tu v obci niečo vystaviť aj natrvalo, uvidíme,“ uzavrel starosta obce Stanislav Gavalier.

ODPORÚČAME AJ:
Diskusiám o peniazoch v partnerskom vzťahu sa nevyhýbajte
V rebríčku hodnotili spoločenský rozvoj krajín: Čo je našou slabinou?
Cestovateľ Jason Lewis precestoval svet len s ľudským pohonom

Komentáre