Život

Počty nakazených vírusom HIV vo východnej Európe a strednej Ázii rastú

"Veľká väčšina nových prípadov HIV vo východnej Európe sa vlani objavila v Rusku."

TASR, 17. júla 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Globálne úsilie v boji proti HIV viazne, pretože vo východnej Európe a ďalších regiónoch stúpajú od roku 2010 počty nakazených, oznámila dnes Organizácia Spojených národov.

Kým počty infikovaných detí za rok prudko klesli, v dospelej populácii za uplynulých päť rokov nedošlo k žiadnemu zníženiu, informoval dnes Spoločný program OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS) v Ženeve.

Vo východnej Európe a strednej Ázii počty novonakazených v období rokov 2010 až 2015 vyskočili o 57 percent.

V Karibiku tento nárast predstavuje deväť percent a na Blízkom východe a v severnej Afrike štyri percentá, citovala UNAIDS tlačová agentúra DPA.

Vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti je na ústupe iba v ďalších častiach Afriky a tiež v ázijských a tichomorských krajinách.

"Zvoníme na poplach," vyhlásil výkonný riaditeľ UNAIDS Michel Sidibe. "Ak teraz dôjde k opätovnému nárastu HIV infekcií, epidémiu nebude možné kontrolovať," dodal.

Veľká väčšina nových prípadov HIV vo východnej Európe sa vlani objavila v Rusku. Vírus sa šíri najmä medzi užívateľmi drog, ktorí používajú ihly. Rusko je jednou z mála krajín regiónu, ktorá neponúka substitučné lieky, ktoré by sa nepichali.

Na Blízkom východe a v severnej Afrike "majú preventívne programy pre mužov, ktorí majú sex s mužmi, a pre sexuálne pracovníčky iba zriedkavo podporu z domácich zdrojov alebo verejných služieb", hoci väčšina infikovaných je práve v týchto skupinách.

V roku 2015 žilo s AIDS 36,7 milióna ľudí a 1,1 milióna ľudí zomrelo na syndróm imunitnej nedostatočnosti, ktorý spôsobuje vírus HIV.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú signály, že vaše dieťa berie drogy
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete

Komentáre