Život

Komu pomôže nasledujúci ročník Plesu v opere?

"Najväčšia spoločenská udalosť roka na Slovensku pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú."

, 2. októbra 2013 14:00
Úvodný program 13. ročníka Plesu v opere. Foto: Orange
Ples v opere, ktorý každoročne odštartuje plesovú sezónu, je známy aj svojimi charitatívnymi rozmermi. Jeho hostia, významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života, spoja už po piaty raz svoju prítomnosť na plese s ušľachtilou myšlienkou pomoci. Dobročinné poslanie 14. ročníka Plesu v opere sa opiera o zvýšenie kvality starostlivosti o predčasne narodené deti.

Zvýšené nároky na kvalitnú starostlivosť


Na Slovensku sa predčasne narodí okolo 5000 detí ročne. Ich hmotnosť hneď po pôrode je veľmi malá, tie najmenšie dosahujú len okolo 500 až 700 gramov. Aby prežili, potrebujú špeciálne prostredie na poskytnutie pomoci a potrebujú špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Na Slovensku máme 6 zariadení, perinatologické centrá, ktoré túto starostlivosť deťom poskytujú. Sú to centrá v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach.

Zľava hlavný odborník MZ SR prof. M. Zibolen, Ľ. Kaiserová z OZ malíček, riaditeľka Plesu v opere A. Cocherová, neonatologička doc. MUDr. D. Chovancová a moderátorka K. Brychtová. Foto: Orange
Všetky tieto centrá sú vybavené tak, aby predčasne narodeným deťom poskytli život zachraňujúcu starostlivosť. „Všetky tieto deti sú vážne, až kriticky choré hneď po svojom narodení a ich najväčším problémom je nezrelosť. Bez pomoci nedokážu ešte zvládnuť dýchanie, udržiavať si telesnú teplotu a problémy im spôsobuje aj obyčajné kŕmenie. Až tri štvrtiny z nich musia zvládnuť komplikácie, ktorých následky ich neraz môžu sprevádzať po celý život. Práve preto je pre perinatologické centrá nesmierne dôležité kvalitné technické vybavenie,“ uviedol prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre neonatológiu.

Výťažok z Plesu v opere pôjde všetkým


Finančné prostriedky, ktoré sa vyzbierajú vďaka Plesu v opere, sa využijú pre potreby všetkých perinatologických centier. „Naším zámerom je formou zlepšenia ich technického vybavenia prispieť k prevencii a verím, aj riešeniu často závažných problémov, ktorým čelia nielen predčasne narodené deti, ale aj ich najbližší vo fáze ďalšieho rastu a vývinu detí,“ vysvetlila Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.



Pozvánka na Ples v opere bude už po tretíkrát spojená s príspevkom 500 eur pre každý pozvaný pár. Práve vďaka tomuto pravidlu sa tento ples radí medzi najväčšie charitatívne podujatia svojho druhu na Slovensku. Doterajšia výška príspevkov za štyri predchádzajúce ročníky predstavuje impozantnú sumu 582 tisíc eur.

O to, aby sa všetky príspevky a aj mimoriadne dary hostí nad rámec vstupného vždy použili na dobročinný účel, sa stará Čestný plesový výbor a aj hostiteľ Plesu v opere, spoločnosť Orange Slovensko. „Sme veľmi vďační, že máme možnosť vďaka Plesu v opere a jeho hosťom pomôcť nielen predčasne narodeným deťom, ale aj ich rodinám,“ poznamenala predsedníčka OZ malíček Ľubica Kaiserová.

Pozrite si fotogalériu z minulého ročníka Plesu v opere:



Ako je zvykom, Ples v opere sa aj tento rok bude konať v historických priestoroch Slovenského národného divadla. Naplánovaný je na sobotu, 11. januára 2014.

Komentáre