Život

Päť dôvodov, prečo ženy milujú upratovanie

"Neviete, čo s voľným časom? Tak zoberte metly, handry, vysávače a hor sa do upratovania. "

Zuzana Onufer, 8. októbra 2015 14:00
Foto: TASR
Väčšina žien by zrejme odpovedala na otázku, či rada upratuje negatívne. Veď tráviť sobotu vysávaním, praním a utieraním prachu je dosť otravné. Ale, keď sa nad tým hlbšie zamyslíte, necítite určitú formu uspokojenia, keď sa váš byt plný neporiadku zrazu premení na oázu čistoty? Tu je päť dôvodov, prečo ženy milujú upratovanie, aj keď si to možno nepriznajú.

1. Pocit úspechu


Pri upratovaní vždy vidíme hmatateľný výsledok. „Pri iných činnostiach často nedosahujeme takto jasne pozorovateľný efekt,“ hovorí Fugen Neziroglu, riaditeľ Bio Behavioral inštitútu v New Yorku. Pre mnoho žien pochádza radosť z upratovania práve z viditeľného výsledku, ktorý ním dosiahnu. „Keď napríklad dokončíme umývanie okien, získame tým sebadôveru, že rovnako môžeme uspieť aj v iných oblastiach života,“ tvrdí Marla Deibler, riaditeľka Centra pre emocionálne zdravie vo Filadelfii.

2. Upokojuje myseľ


Mnoho žien uvádza, že upratovanie im pomáha cítiť sa vyrovnane. A to je jeden z dôvodov, prečo Rebecca Beaton, riaditeľka Inštitútu zameraného na stres a úzkosť v Atlante povzbudzuje svojich klientov používať upratovanie ako terapeutickú metódu. "Vyčistením nášho vonkajšieho prostredia si akoby čistíme vlastnú psychiku,“ uviedla.

3. Je to spôsob, ako mať všetko pod kontrolou


„Bývanie v čistom priestore nám dáva pocit kontroly nad prostredím, v ktorom žijeme,“ uvádza Deibler. Súhlasí aj Beaton a dodáva, že tento pocit pomáha ľuďom, ktorí majú napríklad neistú pôdu pod nohami v práci. Šéf nás síce nemusí doceniť, ale čistý domov nám dáva pocit šťastia. A je tu aj evolučná potreba tohto ovládacieho prvku. „Sme živočíšny druh, ktorý chce mať stále prehľad o tom, čo sa deje okolo nás,“ povedala Sally Augustin, psychologička zaoberajúca sa životným prostredím.

Aj keď podľa nej neočakávame, že z kuchyne na nás môže zaútočiť tiger, naše zmyslové orgány sú vyvinuté tak, že vždy potrebujú mať prehľad o svojom okolí. Keď máme okolo seba čisté prehľadné prostredie, cítime sa sebaisto a uvoľnene.

4. Je to forma meditácie


V našom rýchlom a stresujúcom spôsobe života získava bezmyšlienkovité upratovanie svoj pôvab. Prekvapujúce množstvo žien uviedlo, že upratovanie je pre nich formou relaxu, kedy si mozog môže oddýchnuť od každodenných myšlienok. Prívrženkyňa Zen budhizmu Karen Maezen Miller hovorí, že "fyzická práca v domácnosti je meditatívna, pretože sú to jednoduché zautomatizované úlohy, pri ktorých nemusíte takmer vôbec rozmýšľať.“

5. Zlepšuje náladu


„Nielenže je upratovanie dobrá fyzická aktivita, pri ktorej spaľujete kalórie, ale zároveň sa vám v tele uvoľňujú endorfíny, čo sú chemické látky, ktoré vám navodia dobrú náladu," hovorí Marla Deibler. Podľa štúdie v časopise British Journal of Sports Medicine, len 20 minút upratovania týždenne, vám zaručí zníženie stresu, ako aj zníženie rizika vzniku psychických problémov. Čiže nielenže si zlepšíte náladu, ale stávate sa odolnejšími aj pred rôznymi stresormi.
Zdroj: realsimple.com

ODPORÚČAME AJ:
Pred jesenným vetrom sa treba chrániť, máte už maxi šál?
Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná
Ešte nemáte rifľovú košeľu či bundu? Šup, Šup do obchodu
POČASIE V ROKU 2100: Čakajú nás suché letá a skoro žiadny sneh
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu

Komentáre