Život

Highlighty týždňa: V Soči opäť športovo a drsné video

"Pár dní po zimnej olympiáde v Soči odštartoval ďalší športový sviatok. XI. zimné paralympijské hry, ktoré potrvajú do 16. marca."

Veronika Rosputinská, 10. marca 2014 6:00
Otvárací ceremoniál Foto: TASR/AP Photo


Hoci pri pohľade z okna ťažko premýšľať o zimných športoch, keďže záplava slnka nás čoraz intenzívnejšie posúva k bránam leta, v skutočnosti ešte posledné zbohom snehu dáva paralympiáda. Oficiálne ju ruský prezident Vladimir Putin odštartoval v piatok 7. marca v Soči, kde potrvá deväť dní.

Zo Slovenska sa do dejiska hier vydala výprava 21 športovcov, ktorých dopĺňa rovnaký počet sprievodcov. Našu vlajku na slávnostnom ceremoniáli niesol zjazdár Jakub Krako, ktorý sa už v nedeľu tešil z medailového umiestnenia. V kategórii zrakovo postihnutých získal v disciplíne super-G hneď zlato!

„Šťastie stálo pri nás. Som rád, že to takto vyšlo práve na týchto pretekoch, a že to nebolo proti nám. Pred štyrmi rokmi vo Vancouvri mi zlato ušlo o 16 stotín, teraz som zvíťazil pred druhým o 13 stotín. Američan bol na druhom medzičase ešte rýchlejší. Zrejme tá posledná pasáž bola lepšia v našom podaní ako sme očakávali a vyšlo to podľa našich predstáv," citoval Kraka oficiálny web Slovenského paralympijského výboru.

Jakub Krako získal pred štyrmi rokmi tri zlaté a jednu striebornú medailu. Foto: TASR/Martin Baumann
Deň pred ním získala zlatú medailu aj lyžiarka Henrieta Farkašová, ktorá triumfovala v zjazde zrakovo postihnutých. Zo striebra sa tešil lyžiar Miroslav Haraus, rovnako v kategórii zrakovo postihnutých.

Veľké úspechy žne aj náš miešaný curlingový tím, ktorý je zatiaľ bez jedinej prehry. V tabuľke sa po dvoch kolách delí o prvenstvo s Kanadou. „Veríme si a chceme prekvapiť. Nepatríme k favoritom a to nám vyhovuje," uviedol člen curlingového tímu Branislav Jakubec. Už dnes o 12:30 nastúpi náš tím proti Veľkej Británii. Držíme palce!

Drsné video s veľkým odkazom


Sociálne siete uplynulý týždeň zaplavilo video organizácie Save The Children, ktorá bojuje za práva a životy detí na celom svete. V rámci svojej kampane „Zachráňte deti v Sýrii“ publikovala video, v ktorom drsným spôsobom ukazuje, aké utrpenie prináša do života detí vojna.



Cieľom však nie je iba ukázať, čo sa deje v Sýrii, ale najmä dokázať to, aby ľudia túto realitu prestali ignorovať iba preto, že sa ich momentálne bytostne nedotýka. Nikde nie je napísané, že zajtra sa podobná situácia nerozpúta niekde inde. Video má veľký ohlas, v priebehu piatich dní si ho pozrelo viac ako 19 miliónov ľudí.

Komentáre