Život

Highlighty týždňa: Čo priniesla olympiáda v Soči?

"Hokejové zlato Kanaďanom, striebro Švédom a bronz Fínom. Nám ostalo jedenáste miesto a oči pre plač. Ešteže máme Kuzminovú."

Veronika Rosputinská, 24. februára 2014 6:00
Olympiáda v Soči skončila veľkolepou šou. Foto: TASR/AP Photo


Pozornosť sveta sa posledné dni sústredila najmä na Ukrajinu a Rusko. My si dnes posvietime na ľahšiu, športovú tému a pozrieme sa v skratke na to, čo najviac pútalo pozornosť v Soči. Určite nám dáte za pravdu, keď na prvé miesto posadíme hokejové duely.

Či sa nám to páči alebo nie, o slovenských úspechoch byť reči nemôže, keďže sme skončili až na jedenástom mieste. Nevyhrali sme nič a tentoraz to nebolo len o povestnom šťastíčku... Predbehli nás aj papierovo slabšie tímy, napríklad Rakúsko či Slovinsko. Prekvapenie spôsobilo aj umiestnenie domácich Rusov, ktorí vo štvrťfinále narazili na Fínov. Vyraďovací zápas prehrali 1:3 a sen o olympijskom zlate sa pre nabudený tím rozplynul príliš skoro.

Našim hokejistom ostali len oči pre plač. Foto: TASR/Michal Svítok
S jedlom rastie chuť, ako sa hovorí, a to potvrdili aj ďalšie stretnutia, v ktorých padali celkom zaujímavé výsledky. Vyvrcholilo to v medailových zápasoch, keď si Fíni podali Američanov a medailu si uchmatli po famóznej výhre 5:0. Podobnú jazdu predviedli aj Kanaďania, ktorí sa so Švédmi hrali ako s malými chlapcami. Výsledok 3:0 hovorí za všetko.

Ešteže máme Kuzminovú


Pri pohľade na medailovú bilanciu môžeme konštatovať len jediné - Ďakujeme Nasťa, že si naša. A prepáč, že nie všetci sme tomu celý čas rozumeli. Práve vďaka biatlonistke Anastasii Kuzminovej sa Slovensko vôbec dostalo na zoznam krajín, ktoré sa môžu pochváliť nejakým tým olympijským kovom. V celkovej bilancii sme na 21. mieste.

Ďakujeme, Nasťa. Foto: TASR/Michal Svítok
Spomedzi všetkých zúčastnených krajín je najúspešnejšou Rusko – dokopy získalo 33 medailí, z toho 13 najcennejších, 11 strieborných a deväť bronzových. Druhou krajinou je Nórsko so ziskom 26 medailí a prvú trojicu uzatvára 25-medailová Kanada. Naši českí susedia skončili na 15. mieste.

Dopingové škandály a kus humoru


Hádam ani neexistuje športové podujatie, počas ktorého by sa neskloňovalo spojenie dopingový škandál. Počas sočskej olympiády sa v tomto neslávnom svetle ukázali piati športovci - rakúsky bežec na lyžiach Johannes Dürr, lotyšský hokejista Vitalij Pavlov, taliansky bobista William Frullani, nemecká biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová a ukrajinská bežkyňa na lyžiach Marina Lisogorová.

Organizátori ukázali malú dávku humoru. Foto: TASR/AP Photo
A ako býva zvykom, olympiádu aj v Soči uzatváral veľkolepý ceremoniál, počas ktorého zhasol olympijský oheň. Organizátorov chválime za dávku humoru - úmyselne zopakovali scénu so snehovou vločkou, ktorá sa počas otváracieho ceremoniálu odmietla premeniť na piaty olympijský kruh.

Komentáre