Život

Päť zaujímavostí z olympiády: Polonahý vlajkonosič, šou zo záznamu

"Aké nezvyčajné prvenstvo má olympiáda v Pjongčangu, ktorý americký športovec nezvládol hod mincou a čo prekvapilo nórskych kuchárov. "

TASR/Webmagazin.sk, 12. februára 2018 11:00
Olympiáda prináša množstvo nečakaných situácií. Foto: TASR/AP
Najväčší športový sviatok prináša množstvo nečakaných situácií, úsmevných prekvapení a nielen športového adrenalínu. Začali sa Zimné olympijské hry v Pjongčangu. Vybrali sme pre vás zaujímavé informácie, ktoré sprevádzali začiatok veľkej udalosti.

Drony zo záznamu


Obdivovali ste dômyselnú choreografiu stoviek dronov vznášajúcich sa nad olympijskou arénou? Zážitok to bol nádherný, no iba zo záznamu. Organizátori totiž museli pre "logistické problémy" na poslednú chvíľu predstavenie zrušiť. V televízii premietali nahrávku z decembra.



Urazený športovec


O americkom vlajkonosičovi rozhodol hod mincou. Po hlasovaní boli totiž šance rýchlokorčuliara Shani Davisa a sánkarky Eriny Hamlinovej vyrovnané. Šťastie sa však priklonilo na stranu športovkyne, čo Davis nezvládol. Spôsob výberu označil za potupný a na otváracom ceremoniáli sa vôbec nezúčastnil. Oficiálne sa chcel plne koncentrovať na svoje preteky.

Sánkarka Erin Hamlinová nesie americkú vlajku počas otváracieho ceremoniálu na XXIII. zimných olympijských hrách 9. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Foto: TASR/AP


Vajíčková aféra


Nórsku výpravu na ZOH v Pjongčangu prekvapila zásielka 15.000 vajec.

Po tom, čo kuchári výpravy použili internetový prekladač, dostali namiesto požadovaných 1500 vajec pre 109 športovcov polovicu nákladiaka. "Boli sme šokovaní, keď to priviezli. Vykladanie nemalo konca. Našťastie sme ich mohli vrátiť," citoval internetový portál sport1.de slová nórskeho kuchára.

Ilustračná snímka Foto: TASR


Bez trička


Olympionik z Tongy Pita Taufatofua niesol na slávnostnom otváracom ceremoniáli ZOH vlajku svojej krajiny bez vrchnej časti oblečenia, obutý iba v žabkách. Hoci bola teplota pod bodom mrazu, túto chvíľu si užíval. "Nebojte sa o mňa, nezamrznem. Som z Tongy, plavili sme sa cez Pacifik, čiže toto nič nie je," povedal novinárom.

Podobne sa preslávil aj na otváracom ceremoniáli v brazílskom Riu de Janeiro. Ako vlajkonosič sa tam objavil iba v tradičnej tongskej plachte okolo pása, natretý množstvom kokosového oleja na svojom tele. "V Riu bolo teplejšie, ale kedykoľvek máte česť niesť vlajku svojej krajiny, neriešite počasie," dodal Taufatofua. Stal sa prvým pretekárom svojej krajiny, ktorý sa objavil na oboch olympiádach. Na letnej súťažil v taekwonde, na zimnej v behu na lyžiach. Sneh videl po prvý raz pred troma rokmi.

Pita Taufatofua nesie vlajku Tonga počas otváracieho ceremoniálu na XXIII. zimných olympijských hrách 9. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Foto: TASR/AP


Nezvyčajný suvenír


Športovcom v olympijskej dedine v Pjongčangu zadovážili 110.000 kusov prezervatívov, na každého z nich tak v priemere vychádza 37 kusov. Ide o rekordný počet, ktorý o 10.000 kusov prekonáva predošlé zimné hry vo Vancouveri a Soči. "Nečakáme, že ich použijú všetky. Ale môžu poslúžiť ako pekný suvenír," uviedol Co Chung Geun-sik, hovorca spoločnosti vyrábajúcej kondómy.

Absolútny rekord držia OH 2016 v Rio de Janeiro, kde mali športovci k dispozícii 450.000 kusov kondómov.

Bez popisuNa snímke kondómy, ktoré organizátori ZOH 2018 zadovážili športovcom v olympijskej dedine v Pjongčangu. Foto: TASR/AP

Komentáre