Život

Odborník radí: Pripravte svoj bicykel na cyklosezónu!

"Teplé jarné počasie čoraz viac láka na výlety do prírody. Ak plánujete po zimnej prestávke svoj bicykel opäť prevetrať, nezabudnite predtým zodpovedne pristúpiť k jeho kontrole."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 8. apríla 2019 12:04
Foto: TASR/Michal Svítok
Ušetríte tak nielen čas a peniaze, ale pravdepodobne aj vaše zdravie. Toto je päť základných vecí, na ktoré by ste pred prvým cyklovýletom podľa odborníka zo spoločnosti Green Bike určite nemali zabudnúť.

1. Dofúkajte kolesá
Nezabudnite si dofúkať kolesá! Po zime nie je žiadnym prekvapením, ak nájdete bicykel v pivnici s polovične vyfučanými pneumatikami. Vzduch z kolies cez zimu uniká a preto je vhodné, ak si pneumatiky pred prvou jazdou dostatočne dofúkate. Ak tak neurobíte, pneumatiky sa vám môžu rýchlejšie opotrebovať, v horšom prípade hrozí nebezpečenstvo pádu. Na bočnej strane plášťa nájdete odporúčanú hodnotu nafúknutia, ktorú si môžete overiť tlakomerom. „Ak so svojím bicyklom jazdíte hlavne po asfalte, nafúkajte duše na vyššiu z uvedených hodnôt na plášti. Ak naopak radi jazdíte v horskom teréne, je vhodnejšie nafúkať kolesá o niečo menej. Takýto plášť je potom priľnavejší a lepšie tlmí nárazy,“ radí Miroslav Bilík z Green Bike.

2. Skontrolujte brzdy
Kontrole brzdového systému vášho bicykla by ste sa určite nemali vyhnúť. „Ak máte ráfikové brzdy a brzdné páčky sa vám dajú pritlačiť až k rukoväti, je vhodné utiahnuť si lepšie brzdné lanko alebo vymeniť brzdové klátiky. Odporúčam taktiež skontrolovať aj ráfiky. Ak je ráfik v poriadku mal by mať v strede brzdnej plochy priehlbinu. Ak priehlbina už skoro nie je viditeľná, znamená to, že klátiky ráfik vybrúsili a treba ho vymeniť,“ odporúča Miroslav Bilík. Na rozdiel od ráfikových je servis kotúčových bŕzd o niečo zložitejší. „Ak aj pri kotúčových brzdách stlačíte páčky až k riadidlám, kvapalinu v brzdách je nutné vymeniť alebo je potrebné systém odvzdušniť,“ dodáva Bilík. Ak nemáte s opravou bŕzd skúsenosti, je určite vhodné ísť do špecializovaného servisu, kde vám brzdy radi preveria.

3. Kompletná revízia
Preverte, či je všetko na svojom mieste. Pred prvou jazdou je vhodné skontrolovať a namazať reťaz a vidlicu, nastaviť riadenie či dotiahnuť uvoľnené skrutky. „Očistite reťaz od prípadných nečistôt a blata, naneste mazivo a prebytok zotrite, aby sa na reťaz nelepili nečistoty. Ak máte bicykel s vidlicou nezabudnite očistiť a namazať aj tú. Na vidlicu však potrebujete iné mazivo ako na reťaz,“ radí Miro Bilík z Green Bike, kde vám s celkovou revíziou bicykla radi pomôžu.

4. Správna výbava
Cyklovýlet sa môže kedykoľvek nečakane predĺžiť. Preto je vhodné byť vopred pripravený a mať na bicykli aj predný svetlomet a zadné červené svetlo. Chýbať by nemali ani oranžové odrazky na pedáloch a kolesách bicykla. Zabúdať však netreba ani na vašu prípravu ako cyklistu. Najmä začiatkom jari zvykne byť počasie nevyspytateľné, preto je vodné zvoliť správne oblečenie a v zálohe mať aj niečo navyše. Dôležitý je aj pitný režim a najmä prilba, ktorá by mala byť povinnou výbavou každého cyklistu. Miro Bilík z Green Bike však odporúča so sebou nosiť aj základné náradie na opravu defektu. „Najmä po zime sú cesty plné nečistôt a hrozí tak vyššie riziko defektu. Preto by ste so sebou mali nosiť multikľúčik, sadu na opravu defektu, novú dušu ako aj páčky, ktoré vám pri výmene duše pomôžu.“

5. Nezabudnite na poistenie
Na Slovensku zlodeji ročne ukradnú stovky bicyklov. Preto sa oplatí myslieť aj na poistenie. Poistenie bicykla, ktoré ponúka na trhu ako jediná poisťovňa Generali, preplatí krádež bicykla alebo elektrobicykla, a to hocikde, nielen na adrese poistenia, ako je to v prípade poistenia domácnosti. „Cyklisti si môžu vybrať, či si bicykel poistia na jeden, dva alebo na tri roky, pričom toto poistenie je platné nielen na území Slovenska, ale aj v zahraničí,“ vysvetľuje Kristína Šafáriková, produktová manažérka B2B a bankopistenia poisťovne Generali.
Nový bicykel priamo pri jeho kúpe u predajcov bicyklov, ktorí poistenie poskytujú. Celý zoznam poskytovateľov poistenia nájdete na webe poisťovne Generali. Poistiť je však možné aj starší bicykel a to do veku 3 rokov. „Ak ste si v minulosti bicykel zakúpili a nepoistili, môžete sa informovať u svojho predajcu ohľadne dopoistenia, pričom je predajcovi potrebné priniesť záručný list, pokladničný doklad, ako aj bicykel,“ radí Kristína Šafáriková z poisťovne Generali. S poistením bicykla získavate aj asistenčné služby, ktoré v prípade nehody zabezpečia odvoz cyklistu do zdravotníckeho zariadenia, odvoz bicykla do servisu či jeho opravu pri nehode.
Navyše, ak si teraz k poisteniu bicykla zakúpite aj špeciálny zámok Abus (minimálne Security level 10), môžete na poistnom ušetriť až 30 %. V prípade krádeže bicykla so zámkom Abus, vám tak preplatíme nielen bicykel, ale navyše dostane aj nový zámok od firmy Abus.

Komentáre