Život

O miesto na majstrovstvách si budúci rok zahrajú aj Rumuni

"Poľsko a Ukrajina hrávali na majstrovstvách sveta, dnes bojujú o to, aby si mohli zahrať o postup na najvyšší turnaj."

Anton Krajčoviech, 9. mája 2019 7:00
Mužstvá Rumunska a Estónska pred vzájomný zápasom. Foto: Twitter/Mihaela D. Camarasan
Úvodný duel turnaja medzi Ukrajinou a Japonskom sľuboval vyrovnaný záaps a tak tomu aj bolo, nakoniec vyhrali Japonci. Nasledujúci zápas sa predstavili domáci Estónci a očakávala sa ich výhra nad papierovým outsiderom turnaja, Rumunskom. Južania ale prekvapivo vyhrali po nájazdoch. Favorizovaní Poliaci podľa očakávaní rozdrvili Holandsko.

Rumuni neprestali prekvapovať ani nasledujúci deň, ke´d si poradili s Japonskom, Poľko s nimi držalo krok keď neumožnili Ukrajine bodovať ani v jej druhom zápase. Domáci si napravili chuť ke´d jenoznačne zdolali Holanďanov, 4:1.

Po jednom dni voľna sa stretli tímy, ktoré nemali ani jeden bod, Ukrajina a Holandsko. Naši západní susedia hrali ešte pred dvomi rokmi A skupinu a nemohli si dovoliť prehrať zápas so súperom, ktorý sa na turnaji javil ako najslabší. Úlohu favorita potvrdili a Holandsko utrpelo ďalší debakel.

Japonsko sa vrátilo späť do boja o postup výhrou nad Estónskom a Rumuni nadobro potvrdili, že sú reálne favoritmi, keď porazili po predĺžení Poľsko.

Po troch jednoznačných prehrách asi nikto nečakal, že Holanďania zabodujú, no stalo sa. Poradili si s Japoncami, Rumuni ani Poliaci potom nezaváhali. Japonci teda stratili šancu na postup a Ukrajina s domácim tímom sa razom ocitli v hrozbe zostupu.

Posledný deň sa hral ikonický zápas, Holandsko verzus Rumunsko. Jeden tím hral o prežitie, druhý o postup. Ak by Holanďania vyhrali v riadnom hracom čase, majú isté zotrvanie v skupine. Pokiaľ by v riadnom hracom čase vyhrali Rumuni, majú istý postup.



Holanďania sa nedali ľahko, no napokon silnejšiemu súperovi podľahli 1:3. Nasledujúce zápasy sa viac meenj už len dohrávali. Poľsku nešlo absolútne o nič, napriek tomu si hladko poradilo s Japoncami, o štvrté miesto si zahralo Estónsko a Ukrajina, vyhrali domáci.

Rumunsko si budúci rok po 18 rokoch zahrá o postup na hlavý hokejový turnaj, Holanďania sa po roku vracajú späť do druhej divízie, nahradí ich Srbsko.

Pozícia Tím Víťazstvá Víťazstvá Prehry Prehry Skóre
po predĺžení po predĺžení
1. Rumunsko 3 2 0 0 18:9 13
2. Poľsko 4 0 1 0 27:13 13
3. Japonsko 2 0 0 3 16:17 6
4. Estónsko 1 1 1 2 15:16 6
5. Ukrajina 1 0 1 3 17:20 4
6. Holandsko 1 0 0 4 7:25 3

Komentáre