Život

Nórsky miliardár Rökke venuje väčšinu majetku na výskum oceánov

"Hlavnou misiou bude zničiť plastový odpad, čo je vo svete morí narastajúci problém, keďže plasty nie sú vôbec biodegradovateľné, ale namiesto toho sa rozpadajú na menšie kusy. "

TASR, 7. mája 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Jeden z najbohatších ľudí Nórska, priemyselník Kjell Inge Rökke, oznámil, že sa chce odvďačiť spoločnosti, a preto jej venuje väčšinu svojho majetku. Ten má podľa odhadov hodnotu dve miliardy dolárov.

Prvým krokom bude financovanie novej výskumnej lode v partnerstve s nórskou pobočkou organizácie Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Loď má vyplávať v roku 2020


"Oceány mi dali veľa príležitostí. Som za to vďačný," povedal Rökke v zriedkavom interview pre denník Aftenposten, vychádzajúci v nórskom hlavnom meste Oslo.

Zmluvu na stavbu plavidla podpísali v pondelok, ale kúpnu hodnotu nezverejnili. Loď, ktorá je dlhá 181 metrov a poskytne priestor 60 výskumníkom, majú spustiť na vodu v roku 2020.

Rökke neuviedol, koľko zo svojho majetku venuje na filantropiu, ale dodal, že nápad financovať výskumné plavidlo dozrieval niekoľko rokov.

Hlavnou misiou je zničiť plastový odpad


"Oceány pokrývajú 70 percent povrchu Zeme a ešte toho treba veľa prebádať," povedal v interview. Na mapovanie oceánov a ovzdušia sa využijú miniponorky a drony.

Hlavnou misiou plavidla bude zničiť plastový odpad, čo je vo svete morí narastajúci problém, keďže plasty nie sú vôbec biodegradovateľné, ale namiesto toho sa rozpadajú na menšie kusy. Ryby a planktón sa nakoniec kŕmia mikročiastočkami plastickej hmoty, ktoré takto prenikajú do potravinového reťazca.

Oceán mu dal veľa


Magnát Rökke (58) má podiely v ropnom a rybárskom priemysle vrátane plavidiel na lov morských kôrovcov nazývaných aj severský krill, ktoré sa plavia po Severnom ľadovom oceáne. Priemyselník je tiež hlavným akcionárom v konglomeráte Aker ASA, ktorý podniká v rybolove, stavebníctve a strojárstve.

Nórska pobočka WWF sa napriek rozdielnym názorom na ťažbu ropy neobáva spolupráce s magnátom a bude "naďalej Rökkemu odporovať, ak s ním nebude súhlasiť", vyhlásila jej vedúca Nina Jensenová.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?
Gilotína má 225 rokov. Módna bola v čase Veľkej francúzskej revolúcie
FOTO: Umenie ulice nemusí byť brak. Svedčí o tom výstava Magic City
Návrat do stredoveku: Boj s baktériami nabral zvláštny smer

Komentáre