Život

Nenápadná ulica v Nitre nesie meno prvého známeho slovenského richtára

"Detaily z jeho života nie sú známe, do dejín sa zapísal vďaka sporu kráľovských vyberačov daní."

TASR, 28. mája 2018 11:00
Pohľad na mesto Nitra, ilustračná snímka. Foto: Tablet.TV
Ulica Richtára Peregrina sa vinie od budovy dnešného okresného úradu pomedzi obytné domy v širšom centre Nitry. Nesie meno najstaršieho známeho richtára nielen v Nitre, ale na celom Slovensku. Podľa doložených písomných prameňov sa dá predpokladať, že išlo o váženého a vysokopostaveného muža.

Známy zo Zoborskej listiny


Detaily z jeho života nie sú známe, do dejín sa zapísal vďaka sporu kráľovských vyberačov daní, ktorí spochybňovali právo zoborského kláštora na podiel z trhového mýta a poplatkov z obchodovania v Nitre. V najstaršom slovenskom písomnom prameni, v známej Zoborskej listine z roku 1111, proti tvrdeniam vyberačov daní vystúpili ako svedkovia 12 najvýznamnejší obyvatelia Nitry. Medzi nimi bol aj Peregrin.

Peregrin nemuselo byť meno


V prameňoch sa uvádza ako richtár a trhový sudca. „Hovorí sa o ňom ako o sudcovi, ktorý mal na starosti cudzincov prichádzajúcich na nitriansky trh. Je pravdepodobné, že slovo Peregrin či Peregrinus, ktoré mnohí pokladajú za jeho meno, bolo skôr označenie jeho funkcie,“ hovorí člen nitrianskej dobovej skupiny Militia Portalis Daniel Balko.

S dôležitou funkciou


Význam richtára a trhového sudcu Peregrina podľa neho nespočíva len v tom, že ide o prvého známeho slovenského richtára. „Veľmi zaujímavá je aj jeho funkcia, ktorú zastával. Dokazuje, že v Nitre museli byť už v 12. storočí mimoriadne významné trhy, na ktorých sa zúčastňovali aj cudzinci, ktorých zastupoval. Je pravdepodobné, že išlo o trhy, ktoré mali veľký význam a dobré meno nielen v období nitrianskeho údelného kniežatstva, ale už v časoch Veľkej Moravy,“ myslí si Balko.

Okrem pomenovania jednej z ulíc v centre mesta si Nitra uctila osobu svojho prvého známeho richtára aj osadením pamätnej tabule. Na budovu dnešného okresného úradu ju osadili v lete v roku 2006. Na jej odhalení sa vtedy zúčastnili všetci primátori, ktorí sa na čele Nitry vystriedali od roku 1990.

Komentáre