Život

Túžila po sláve a peniazoch, nechala sa zhodiť Niagarskými vodopádmi!

"Americká učiteľka Annie Edson Taylor mala v čase svojho dobrodružstva už úctyhodných 63 rokov."

Veronika Rosputinská, 5. decembra 2013 10:00
Na malej fotke pózuje Annie so sudom. Zdroj: Niagarafallsinformation.com Foto: TASR/AP Photo, Niagarafallsinformation.com


Bláznov a dobrodruhov medzi nami vždy bolo, je a bude dosť, svedčí o tom aj naša história. Ľudí k bláznivým skutkom hnala nielen túžba po dobrodružstve a adrenalíne, ale skôr po sláve, obdive a samozrejme, peniazoch. Presne to boli motívy, pre ktoré sa učiteľka v pokročilom veku rozhodla pokoriť Niagarské vodopády. V sude!

Annie Edson Taylor sa podľa portálu Biography.com narodila v októbri 1838 v New Yorku. Vydávala sa veľmi mladá a po tom, čo jej manžel prišiel o život počas občianskej vojny, sa dostala do finančných problémov. Mala vtedy iba 24 rokov. Sťahovala sa z miesta na miesto a pôsobila ako učiteľka.

Bláznivý nápad


Annie sa však nechcela zmieriť s tým, že umrie chudobná a nepoznaná a tak v jej hlave skrsla bláznivá idea – rozhodla sa, že sa stane prvým človekom, ktorý úspešne zdolá pád Niagarskými vodopádmi v sude. Tajne dúfala, že jej to prinesie vytúženú popularitu a najmä, peniaze.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Pre svoje dobrodružstvo si 63-ročná Annie v roku 1901 vybrala jeden z Niagarských vodopádov - Horseshoe Falls – ktorý má niečo cez 50 metrov. Najala si správcu, aby jej pomohol s propagáciou jej pokusu a nechala si tiež postaviť špeciálny sud. Ostávalo už len posledné – odhodlať sa na šialený počin.

Pravdepodobne mnohí v tom čase pochybovali, že svoj nápad Annie zrealizuje, opak je však pravdou. Presne v deň svojich 63. narodenín, 24. októbra 1901, sa pred zrakmi zvedavcov skutočne nechala v sude zhodiť do rozbúreného vodopádu! A čo je ešte viac zarážajúce, pád prežila, pričom utrpela len pár zlomenín, odrenín a pomliaždenín. Ale sama potom odkázala ďalším odvážlivcom, aby to radšej neskúšali.

Smutný koniec


Hoci sa Annie dostalo pozornosti od médií a jej meno poznal v tom čase asi každý Američan, z vytúženého bohatstva sa predsa len netešila. Všetky peniaze, ktoré na senzácii zarobila, spreneveril jej manažér. A ďalších 20 rokov, do svojej smrti v roku 1921, žila odvážna hrdinka v chudobe.

Komentáre