Život

Nález pravekých nástrojov v Indii naznačuje,kedy ľudia opustili Afriku

"Štúdia je založená na 7200 kamenných artefaktoch zozbieraných z archeologického náleziska v Attirampakkame v juhoindickom štáte Tamilnádu."

TASR, 6. februára 2018 8:00
Ilustračné foto. Foto: MPK-West Turkana Archeological Project
Nález pravekých kamenných nástrojov v Indii naznačuje, že naši ľudskí predkovia migrovali z Afriky oveľa skôr, ako sa doteraz myslelo. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vedeckú štúdiu zverejnenú vo štvrtok v časopise Nature.

Štúdia je založená na 7200 kamenných artefaktoch zozbieraných z archeologického náleziska v Attirampakkame v juhoindickom štáte Tamilnádu.

Nájdené nástroje vyrobili niekedy pred 172.000-385.000 rokmi, tvrdia indickí a francúzski výskumníci. Nálezy by mohli podľa nich viesť k opätovnému posúdeniu migrácie ľudí z Afriky.

Najskoršie dôkazy o moderných ľuďoch naznačujú, že Homo sapiens sa objavil v Afrike pred najmenej 300.000 rokmi. Neskôr zástupcovia tohto druhu opustili kontinent, aby kolonizovali svet, ale vedci sa sporia o tom, kedy a ako.

Taktiež nie je jasné, či sa rozptýlili naraz alebo to skúšali viackrát. Mnohí vedci sa nazdávajú, že to skúšali viackrát a iba niekoľko pokusov opustiť Afriku bolo úspešných.

Nedávny nález fosílie sánky v Izraeli svedčí o tom, že ľudia opustili Afriku už pred 180.000 rokmi. Avšak nálezy v Indii naznačujú, že k migrácii mohlo dôjsť dokonca ešte predtým.

Komentáre