Život

Nákup hračiek pod stromček netreba podceniť, kvalita je viac ako cena

"Produkty nízkej kvality často prezradí aj zápach. "

TASR, 13. decembra 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš
Pri kúpe hračiek pod stromček treba dbať na kvalitu. Spotrebiteľ si ich bezpečnosť môže overiť pomerne nenáročne, radia experti.

Treba iba dodržiavať niekoľko zásad. Dôležité je čítať štítky, všímať si značku kvality aj vôňu. Ak štítky neobsahujú úplnú adresu výrobcu alebo dovozcu, treba spozornieť.

Príliš nízka cena


"Hľadieť by sa malo i na cenu, ak je príliš nízka, ide to niekedy na úkor kvality a bezpečnosti výrobkov. Pomer kvality a ceny by mal byť primeraný," povedal Miroslav Turza zo slovenskej pobočky TÜV SÜD, ktorá sa zaoberá testovaním, certifikáciou a inšpekciou bezpečnosti a kvality výrobkov.

Predtým, ako rodič daruje dieťaťu hračku, mal by si prečítať návod na obsluhu. Obzvlášť treba venovať pozornosť upozorneniam výrobcu. Umývateľné hračky by sa mali pred použitím vyčistiť, tie z plyšu a látky zase dobre vysušiť, aby sa na nich netvorili plesne.

Pod dohľadom


"Hračky treba pravidelne kontrolovať, najmä či sa neoddeľujú malé časti, neošúchala sa farba alebo či z nich nevyteká nejaká tekutina," vysvetlil Turza.

Produkty nízkej kvality často prezradí aj zápach. Ak hračky smrdia po chemikáliách alebo sú parfumované, môžu podľa expertov obsahovať nebezpečné látky. Pri výbere bezpečných hračiek sú preto podľa nich dobrým sprievodcom značky kvality, ktoré výrobca uvádza na etikete hračky.

Komentáre