Život

Najpopulárnejšie európske priezviská: Čo vlastne znamenajú?

"Na Slovensku vedie Horváth, vo voľnom preklade starý Chorvát."

Webmagazin.sk/Katarína Bačová, 24. marca 2016 12:00
Mapa najpoužívanejších priezvisk v Európe. Foto: jakubmarian.com
Český lingvista Jakub Marián zostavil mapu najfrekventovanejších priezvisk v Európe. Uvedomil si však, že väčšina ľudí nerozumie, čo tie cudzie znamenajú. Preto ich po dôkladnom jazykovom pátraní aj vysvetľuje.

Slováci s chorvátskou krvou?


Najviac používané meno na Slovensku je podľa väčšiny štatistík Horváth. Vzniklo podľa miesta pôvodu nositeľa. Horváthovci sú teda podľa Mariánovho bádania starí Chorváti. Rovnaké meno preto pochopiteľne vedie aj v Chorvátsku. Litvu zase ovplyvnili poľskí susedia. Kazlauskas označuje osobu, ktorá pochádza z Kozlowa.

Pokojní Rusi a červení Taliani


Ďalšiu skupinu tvoria mená odkazujúce na vlastnosť či iný charakteristický znak. Takéto priezviská sú rozšírené aj u našich českých a poľských susedov – meno Novák – „nový muž“ boduje v oboch štátoch. Holanďania majú veľa mladých (Young), Fíni nepočujúcich (Korhonen). Ruské priezvisko Smirnov je archaizmom s významom „pokojný“. Talianske Rossi znamená v preklade „červený“. Predkovia Talianov mohli pritom poukazovať na farbu pleti či vlasov.

Mapa najpoužívanejších priezvisk jednotlivých štátov Európy Foto: jakubmarian.com


Vplyv na meno malo aj povolanie


Smith, Müller či Papadopolous. Tieto známe mená napovedajú, akému povolaniu sa jeho prví nositelia mohli venovať. Britskí Smithovci boli pravdepodobne kováči, nemeckí Müllerovci mlynári a grécki Papadopolousi asi synovia kňazov. Zaujímavé je, že poslanie kazateľa či farára sa objavuje aj v priezviskách ďalších štátov na západnom pobreží Balkánskeho polostrova. Či už v albánskej, čiernohorskej alebo bosniackohercegovskej verzii, teda v priezviskách Hoxha, Popović, Hodžić.

Na severe sa meno dedí


Určiť najpoužívanejšie meno na Islande je nemožné. Doteraz sa tam totiž zachovala tradícia používať ako priezvisko krstné meno otca. Pozostatky tohto zvyku môžeme spozorovať aj v priezviskách občanov severských štátov. „Son“ (v preklade syn) na konci mien Andersson, Hansen či Nielsen napovedá, že pôvodní nositelia boli skrátka potomkovia Andrewa, Hansa a Nicholasa.

Pozrite si, aké priezviská dominujú v ďalších štátoch Európy a čo v preklade znamenajú.
Mapa Európy doplnená o preklad mien, ktoré sú najviac používané v jednotlivých štátoch. Foto: jakubmarian.com


Zdroj: jakubmarian.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Päť vecí, ktoré vás v škole nenaučia
Navštívte viac ako 50 hradov a zámkov za jedno popoludnie
Chcete, aby váš lak naozaj rýchlo zaschol? Skúste tieto triky
Ženy zanedbávajú ochranu dát v mobilných zariadeniach

Komentáre