Život

Najlepšie slovenské pivá: Naučíme vás degustovať!

"Slovenská pivná korunka už tento rok vyhlásila tie najlepšie slovenské pivá. Ak to chcete zhodnotiť aj vy, prinášame tipy, ako degustovať pivo."

Webmagazin.sk, 19. júna 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Slovensko pozná svoje najlepšie pivá za rok 2013. Symbolické korunky si odniesli zo slávnostnej pivnej korunovácie, ktorá zavŕšila siedmy ročník prestížnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Táto jediná pivná súťaž na Slovensku, kde kvalitu súťažiacich vzoriek hodnotia profesionálni posudzovatelia a je otvorená pre veľké aj malé pivovary, pritiahla doteraz najvyšší počet prihlásených pivovarov.

Do Slovenskej pivnej korunky sa v tomto roku prihlásil rekordný počet trinástich pivovarov z celého Slovenska, ktoré sa rozhodli dať si kvalitu svojho piva posúdiť profesionálnym pivným expertom z radov sládkov a odborníkov na kvalitu piva. Tí hodnotili 67 vzoriek piva, ktoré pochádzali z troch veľkých a malých samostatných pivovarov a desiatich malých pivovarov reštauračného typu.

Porotcovia sa v anonymnom teste sústredili na hodnotenie takých vlastností, ako sú farba, čírosť, kompaktnosť peny, intenzita vône a chuti, celková lahodnosť, vyvážená horkosť či miera rezkosti. Porotcovia degustovali v klimatizovanej miestnosti do 20°C a pivá sa pred podávaním skladovali pri teplote od 8 do 12°C.

Experti hodnotili vzorky anonymne. Foto: Peter Frolo
Okrem súťažných kategórií porotcovia posudzovali aj pivá v dvoch nesúťažných kategóriách, ktoré predstavujú nealkoholické pivá a nealkoholické radlery. Celkovo sa v súťažných kategóriách Slovenskej pivnej korunky zúčastnili 3 veľké a malé samostatné pivovary, ktoré prihlásili 32 vzoriek pív a 10 minipivovarov reštauračného typu, za ktoré bojovalo 28 pív. V nesúťažných kategóriách bolo prihlásených sedem vzoriek pív.

Krátky prehľad degustátora


Ako sa to robí:


Degustuje sa v miestnosti klimatizovanej na teplotu okolo 20°C.
Súťažné pivá sú udržiavané v chladiacom boxe pri teplote od 8°C do 12°C.
Každý hodnotiteľ obdrží hodnotiaci hárok, do ktorého zapisuje výsledky posúdenia jednotlivých pív.

Pred každého porotcu laborantky postavia poháre z tenkého priehľadného skla (pre správne posúdenie farby a čírosti). Každý pohár má priemer od 58 – 62 mm a výšku 105 – 110 mm, teda rozmery, ktoré sú vhodné na posudzovanie kvality.

Každú kategóriu degustátor ochutnáva naraz a určuje poradie od prvého po posledný. Ku každému pivu môže do porotcovského hárku pridať aj poznámku súvisiacu s jeho dojmom. Posudzovanie každej kategórie zvykne trvať asi 30 minút, medzi každou kategóriou je krátka prestávka.

Čo sa zvykne posudzovať?


“Najprv vidíte, potom cítite a potom chutnáte,” aj takto by sa dalo zhrnúť jednoduché pravidlo degustácie.

Priezračnosť: Pivo obsahuje bielkoviny a môže sa stať, že obsahuje aj takzvaný chladový zákal. Niektoré pivo ho “chytí”, niektoré nie.
Vôňa: Zvykne sa sledovať jej intenzita a či neobsahuje neprirodzené pachy.
Rezkosť: Tento parameter vyjadruje nasýtenosť nápoja oxidom uhličitým.
Chuť: Pri degustácii je potrebné preglgnúť minimálne jeden hlt, pretože len tak sa dosiahne komplexné vnímanie štruktúry chuti.

Požiadavky na porotcov


Každá degustácia vyžaduje zmysly v plnej pohotovosti a správnej kondícii. Preto sa na porotcov kladú aj požiadavky, ktoré by ste možno nečakali. Požaduje sa, aby hodnotiteľ nebol naparfémovaný, pretože by táto vôňa mohla skresľovať ochutnávanie. Takisto sa odporúča nejesť pred súťažou žiadne výrazné, korenené alebo ostré jedlá - medzi utlmovače chuťových pohárikov patrí napríklad cibuľa.

Ak porotca pred degustáciou zvolí len ľahké jedlo, určite to privíta pri samotnom hodnotení. Po každom ochutnaní vzorky piva totiž porota neutralizuje svoju chuť takzvaným „povinným sústom“. Tvorí ho biele pečivo a neutrálny syr alebo napríklad lahôdková šunka.


Výsledky 7. ročníka Slovenskej pivnej korunky 2013


Veľké a malé samostatné pivovary


V súťažnej kategórii svetlých pív (stupňovitosť do 10 %) sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Steiger 10 % výčapné svetlé pivo Pivovar STEIGER a.s.
2.) Zlatý Bažant 10 % Heineken Slovensko a.s.
3.) Topvar 10 % výčapné svetlé pivo Pivovary Topvar a.s.

V suťažnej kategórii svetlých pív (stupňovitosť do 12 %) sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Šariš 12 % ležiak svetlý Pivovary Topvar a.s.
2.) Stein 12 % ležiak svetlý Pivovar STEIGER a.s.
3.) Steiger 11% výčapný ležiak svetlý Pivovar STEIGER a.s.

V súťažnej kategórii tmavých a polotmavých pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Zlatý Bažant Tmavý Heineken Slovensko a.s.
2.) Topvar Marína 12 % výčapný ležiak tmavý Pivovary Topvar a.s.
3.) Šariš Red 12 % polotmavý ležiak Pivovary Topvar a.s.

V súťažnej kategórii miešaných a ochutených alkoholické pivá typu Radler (citrusové) sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Corgoň Radler Citrus Heineken Slovensko a.s.
2.) Gazda Radler citrón Pivovar STEIGER a.s.
3.) Bažant Radler Citrón Heineken Slovensko a.s.

Nesúťažné kategórie
V nesúťažnej kategórii nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Birell svetlé nealkoholické pivo Pivovary Topvar a.s.
2.) Zlatý Bažant Nealko Heineken Slovensko a.s.
3.) Steiger nealkoholické tmavé pivo Pivovar STEIGER a.s.

V nesúťažnej kategórii miešaných a ochutených nealkoholických pív typu Radler sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Bažant Radler Citrón Nealko Heineken Slovensko a.s.
2.) Birell Pomelo & Grep nealkoholický Radler Pivovary Topvar a.s.
3.) Steiger Radler nealko tmavý citrón Pivovar STEIGER a.s.

Malé reštauračné pivovary


V kategórii svetlých spodne kvasených pív (stupňovitosť do 12 %) sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Thurzo 12 % svetlé pivo Kastelán s.r.o., Oravský podzámok
2.) Štramák 12 % svetlé pivo Minipivovar Štramák, Senica
3.) Štramák 11 % svetlé pivo Minipivovar Štramák, Senica

V kategórii tmavých a polotmavých spodne kvasených pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Bratislavský Bubák 12 % Bratislavský Meštiansky Pivovar, Dunajská ulica, Bratislava
2.) Brokát Dark Lager Pivovar Kaltenecker s.r.o., Rožňava
3.) Vršky13% tmavé pivo Prvý horský pivovar Vŕšky

V kategórii vrchne kvasených pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:
1.) Victoria Weizen 13 % Turčiansky pivovarnícky dom Victoria, Martin
2.) IPA Atlantis Pivovar Kaltenecker s.r.o., Rožňava
3.) Weizen Pivovar Kaltenecker s.r.o., Rožňava

Komentáre