Život

Vo Francúzsku objavili nahú verziu Mony Lisy od Da Vinciho

"Kunsthistorici objavili dostatok indícií, ktoré potvrdzujú, že umelec pracoval na oboch dielach. "

TASR, 1. októbra 2017 9:00
Mona Lisa, detail. Foto: TASR/AP
Uhlíková kresba uchovávaná od roku 1862 vo francúzskom múzeu Condé, súčasti paláca Chantilly, je zrejme skicou svetoznámej maľby Mona Líza od talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho. Tvrdia to francúzski experti, ktorých dnes citovala stanica BBC.

Tento uhlíkový portrét nahej ženy, známej ako Monna Vanna, sa dosiaľ pripisoval iba da Vinciho dielni. Kunsthistorici však objavili dostatok indícií, ktoré potvrdzujú, že umelec pracoval na oboch dielach. Po testoch v parížskom múzeu Louvre sa domnievajú, že skica je "najmenej sčasti" da Vinciho dielom.

Všeobecne sa predpokladá, že obraz vznikol na zákazku florentského obchodníka s odevom Francesca Giocondu, ktorý si objednal portrét svojej manželky Lisy Gherardiniovej.




"Kresba je výnimočná zobrazením tváre a rúk. Pozeráme sa na niečo, čo bolo spracovávané paralelne s Monou Lízou koncom Leonardovho života. S istotou môžeme povedať, že ide o prípravnú prácu pre danú olejomaľbu," uviedol pre francúzske médiá kurátor múzea Condé Mathieu Deldicque.

Expert múzea Louvre Bruno Mottin potvrdil, že kresba pochádza z obdobia Leonardovho života - zo začiatku 16. storočia - a vykazuje "veľmi vysokú kvalitu". Mottin však poukázal aj na skutočnosť, že tieňovanie v blízkosti hlavy zobrazenej postavy je vyhotovené pravoručnou osobou, pričom da Vinci bol ľavák.

ODPORÚČAME TIEŽ:
ROZHOVOR s textárom ĽUBOŠOM ZEMANOM: Hudba je zvláštne esperanto
Nemecko prijíma etické pravidlá pre jazdu autonómnym vozidlom
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Myjava
Peter Nagy pripravuje Pianko Tour, s klavírom a tichými piesňami

Komentáre