Život

Podľa Urwandovej knihy Hollywood paktoval s Hitlerom. Kto bol ďalší?

"Aj tieto osobnosti a inštitúcie spájajú s nacizmom alebo ich obviňujú, že v boji proti diktatúre neurobili viac."

, 1. decembra 2013 6:00
Hollywood Foto: TASR/AP


Radikalizuje sa svet? V slovenských župných voľbách vyhral pravicový extrémista, vo Francúzsku a Holandsku radikálna pravica rovno spája. Marine Le Pen a Geert Wilders začali spolupracovať a okrem iného, žiadajú vystúpenie z EÚ. Zlatý úsvit v Grécku sa dostal aj do parlamentu a radikálna pravica, menovite Jobbik, operuje aj u našich južných susedov.

Historická špirála, ktorá sa točí veľmi rýchlo a nebezpečne, nám ukazuje, že by sme sa z nej mali poučiť a predísť udalostiam, ktoré počas druhej svetovej vojny pripravili o život milióny nevinných ľudí.

Prečo sa ľudia pridávajú k radikálom, čo ich k tomu núti? História hovorí o tom, že za všetkým boli sociálne problémy a nespokojnosť so systémom, no na druhej strane aj vidina prospechu, mamony a moci. Žiaľ, oparu moci podľahli aj vynálezcovia, známe osobnosti či inštitúcie, ktoré kolaborovali s nacizmom a fašizmom alebo ich so spolupráce s diktatúrou obviňovali.

Ferdinand Porsche



Kto by nechcel mať v garáži značku, ktorá je synonymom úspechu a luxusu. Konštruktér Ferdinand Porsche, rodák z českých Vratislavic nad Nisou, navrhol prvý automobil firmy Volkswagen - Volkswagen Chrobák. No jeho meno nesie aj jedno z najluxusnejších športových a superšportových automobilov - Porsche. Mnohí však nevedia, že Porsche počas vojny spolupracoval s Adolfom Hitlerom. Pre nemeckú armádu navrhol tanky Tiger I a Tiger II, v súťaži však neuspeli. Jeho aktivita pri produkcii podvozkov vlastnej konštrukcie, ktoré nakoniec neboli použité do tankov Tiger I, vyústila do produkcie stíhačov tankov Ferdinand. Za spoluprácu s nacistami bol po skončení druhej svetovej vojny uväznený.

Ferdinand Porsche Foto: Wikipédia/Das Bundesarchiv
Porsche je v automobilovom priemysle stále pojem. No v obci, v ktorej sa narodil, jeho meno skôr dvíha tlak. Aktivista Pavel Hrstka aj ďalší obyvatelia obce sa rozhodli, že skoncujú s jeho propagáciou. Tabule, ktoré informovali o tom, že Ferdinand Porsche pochádza z Vratislavic a ktoré smerovali turistov do jeho rodného domu, zmizli.

Horst Tappert



Pre tých skôr narodených bol komisár Derick kultový hrdina, ktorý vyrieši každý zločin. Netrpezlivo sme čakali na ďalšie kriminálne príbehy, v ktorých spolu s kolegom Harrym Kleinom neľútostne zasiahnu proti nespravodlivosti. Horst Tappert však celý svoj skutočný život skrýval jeden veľký zločin. Slúžil v jednotkách SS.

Na archívnej snímke z 29. mája 1998 nemecký herec Horst Tappert (vľavo), populárny predstaviteľ televízneho inšpektora kriminálnej polície Stephana Derricka. Foto: TASR/AP
Tappertovi priniesol Derrick mnohé ocenenia, vrátane vysokého štátneho vyznamenania za zásluhy od nemeckého prezidenta Romana Herzoga a ceny Golden Bambi vo vlasti, Premio Regia - ekvivalentu Emmy Award v Taliansku a Strieborný tulipán v Holandsku.

Zosnulý nemecký herec Horst Tappert slúžil počas druhej svetovej vojny v obávanej nacistickej jednotke SS. Informovali o tom v apríli 2013 nemecké médiá. Odhalené historické dokumenty ukazujú, že Tappert bol príslušníkom oddielu elitnej ozbrojenej zložky SS, ktorá bojovala aj na východnom fronte. Holandská verejnoprávna stanica NOS v tejto súvislosti informovala, že televízna stanica MAX stiahla z programu reprízy seriálu Derricka.

Kritike pre údajnú spoluprácu s nacistickým Nemeckom sa nevyhol ani Vatikán



Metropola katolíckej cirkvi je roky kritizovaná za to, že počas nacistického besnenia nebola dosť rázna a nepostavila sa jednoznačne proti Hitlerovi a jeho diktatúre. Vtedajší pápež Pius XII. sa pokladal za prísne neutrálneho v otázkach sporu. Odporcovia Piovej politiky pápežovi vyčítali málo razantný a v mnohých situáciách až neutrálny postoj voči narastajúcej svetovláde a genocíde. Sám Pius XII. sa však bránil tým, že učinil všetko, čo bolo v danej situácii možné podniknúť.

Pápež Pius XII. Foto: TASR/AP
Johnom Loftus vo svojej knihe "Unholy Trinity" zachádza ešte ďalej. Opisuje v nej úzke prepojenie Svätej stolice s nacistickou diktatúrou v oblasti financií a bankovníctva.

Už dávno pred vojnou, v júli 1934 uzavrelo Nemecko s Apoštolskou stolicou konkordát. Vatikán veril, že vďaka tejto dohode eliminujú alebo zastavia útoky na cirkev. Realita bola iná a Hitler sa začal s cirkvou rátať už rok po nástupe do vlády. Hitlerove nariadenia sa týkali hlavne oblasti výchovy mládeže. Mnohí historici kritizujú Pia XII. preto, že podpísal už spomínaný konkordát. Podľa historikov tým nemeckým katolíkom dal návod, ako počúvať nacistických lídrov. Bolo to i zámerom Hitlera, ktorý si tak legitimoval svoj národno-socialistický štát katolíckou cirkvou.

Hollywood a nacizmus



Či ide o konšpiráciu harvardského doktoranda Bena Urwanda alebo holý fakt, v každom prípade ani "továreň na sny", iným slovom Hollywood, sa nevyhla nálepke - spolupracovala, kolaborovala s nacizmom. Urwaldovi sa dostala do rúk korešpondencia medzi hollywoodskymi filmármi a vtedajším nemeckým vedením. Z nej vyplýva, že Nemecko má veľmi dôležité slovo pri nakrúcaní, strihaní a vysielaní filmových snímok. Urwand to uvádza vo svojej knihe The Collaboration: Hollywood's Pact with Hitler - Kolaborácia: Dohoda Hollywoodu s Hitlerom.

Hollywood Foto: TASR/AP
V knihe sa okrem iného uvádza, že spočiatku sa nemecké úrady bránili, že hollywoodske snímky dehonestujú a znevažujú nemecký ľud. Neskôr začali pritvrdzovať a dosiahli to, že z filmov museli odstrániť akékoľvek sympatie k Židom a všetky židovské znaky. Hollywood v tom čase profitoval hlavne z európskeho diváckeho trhu, pre štúdio bolo priam nepredstaviteľné, že by prišli o diváka. Film "Na západe nič nové" natočený podľa rovnomenného románu Ericha Maria Remarqua bol úplne zostrihaný. Originál totiž vykresľoval nacistov vo veľmi negatívnom svetle.

Nacista, ktorý zachraňoval Židov



Oscarom ovenčený film Schindlerov zoznam od Stevena Spielberga pozná zrejme väčšina z nás. Kto ale pátra viac v histórii, dozvie sa detaily o živote Oscara Schindlera, rodáka z českej Svitavy, vtedajšieho Rakúsko-Uhorska. Schindler bol člen nacistickej strany NSDAP. A počas druhej svetovej vojny bol jedným z prvých nacistov, ktorí sa snažili zbohatnúť na perzekúciách Židov. Továreň na výrobu smaltovaných hrncov, panvíc pre front vznikla zo židovských finančných prostriedkov. Po príchode Nemcov do Poľska ju skonfiškovali v rámci arizačných opatrení. V tejto továrni zamestnával približne tisíc robotníkov, pričom asi polovicu tvorili Židia z Krakovského geta.

Oskar Schindler Foto: TASR/AP
V Schindlerovi sa však pohlo svedomie. Pod vplyvom nacistického zaobchádzania so židovskými zajatcami, predovšetkým po brutálnej a krvavej likvidácií Krakovského geta v marci 1943 sa jeho, spočiatku odmeraná, povrchná a oportunistická obchodnícka povaha začala vo vzťahu k Židom meniť. Svojich židovských robotníkov začal intenzívne chrániť pred nacistickými vykorisťovateľmi.

Pri presune židovského obyvateľstva z Krakovského geta do koncentračného tábora Kraków-Płaszów sa Schindler dohodol s veliteľom tohto koncentračného tábora Amonom Göthom na osobitnom presune zhruba 700 Židov do pobočného tábora pri továrni, kde mali v porovnaní s inými židovskými väzňami podstatne lepšie postavenie. Jeho továreň bola akýmsi útočiskom pre Židov. Podarilo sa mu zachrániť 1 200 Židov pred istou smrťou v nacistických koncentračných táboroch. Za tento čin mu bol udelený titul Spravodlivý medzi národmi.

Komentáre