Život

Na ukrajinskej lodi roky vozili kamene, teraz je vyhľadávaným klubom

"Okrem koncertov populárnej i vážnej hudby poskytuje toto centrum pri budapeštianskom Petőfiho moste priestor na prezentáciu výtvarnej a filmovej tvorby, diskusné fóra, experimenty i vzdelávanie"

TASR, 28. júla 2017 8:00
Na snímke priestory hudobného klubu A38 na bývalej nákladnej lodi Artemovsk 38, ktorá je pamiatkou kapitoly zanikajúceho socialistického realistického priemyselného projektovania a staviteľstva lodí, kotví na budínskej strane Dunaja v Budapešti pri Petöfiho moste. Foto: TASR - Ladislav Vallach
Ukrajinská loď Artemovsk 38 vozila takmer štyri desaťročia kamene. V roku 2002 ju pre maďarského zákazníka prestavali vo vtedajších Slovenských lodeniciach v Komárne na kultúrne a spoločenské centrum. Od apríla 2003 kotví plavidlo A38 pri budínskom brehu Dunaja v Budapešti a stalo sa z neho populárne miesto, ktoré vyhľadávajú najmä milovníci hudby - a to nielen z Budapešti, ale aj z cudziny.

Okrem koncertov populárnej i vážnej hudby poskytuje toto centrum pri budapeštianskom Petőfiho moste priestor na prezentáciu výtvarnej a filmovej tvorby, diskusné fóra, experimenty i vzdelávanie. Prestavaná loď, ktorá sa kedysi plavila pod menom Tripoľje, privítala od roku 2003 už poldruha milióna návštevníkov, uviedol pre TASR komunikačný pracovník Benedek Vasák.

Na palube zriadili hudobnú agentúru, ktorá pomáha maďarským hudobníkom presadiť sa na medzinárodnej scéne, ale aj štúdio vybavené modernou audiovizuálnou technikou, schopné zabezpečiť televízne, rozhlasové i hudobné záznamy.



Podľa Vasáka je loď A38 pamiatkou "kapitoly zanikajúceho socialistického realistického priemyselného projektovania a staviteľstva lodí". Jej oprava a prestavba na moderné medzinárodné centrum umenia a zábavy trvala dva roky. O programy, javiskovú techniku, výstavné priestory, podujatia, reštauráciu a komunikáciu sa stará 15-členná "posádka".

Cieľom projektu A38 bolo rekonštrukciou tohto plavidla a jeho umiestnením v Budapešti oživiť miestne dunajské nábrežie a priniesť tam kultúru. "Dunaj ako najvýstižnejší symbol stredoeurópskych dejín a kultúry zohráva v tomto projekte úlohu kompasu i inšpirácie," dodal Vasák.

Koncertná sieň v bývalom nákladovom priestore má kapacitu 600 návštevníkov a rozloha javiska je 72 štvorcových metrov. Loď bola v roku 2011 cestovateľským webovým portálom Lonely Planet ocenená ako najlepší bar sveta.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú rekordy slovenských jaskýň: O niektorých ste ani netušili
Peruánske Machu Picchu objavil americký archeológ Hiram Bingham
Veľký čínsky múr budovali v priebehu takmer dvoch tisícročí

Komentáre