Život

Na svete je prvý školský atlas starých odrôd jabloní a hrušiek

"Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. "

TASR, 25. septembra 2019 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Stovku starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré ešte stále možno nájsť na slovenskom vidieku, mapuje atlas starých odrôd s názvom 50 na 50, ktoré v týchto dňoch vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo.

Na Slovensku doteraz neexistovala aktuálna pomologická publikácia, ktorá by venovala pozornosť starým odrodám jabloní a hrušiek. Autori publikácie Bruno Jakubec a Andrea Uherková sa starým a krajovým odrodám venujú takmer už desať rokov.

„Strata biodiverzity je celosvetovou témou a okrem divokých druhov sú ohrozené zánikom aj druhy a odrody kultúrnych rastlín, napríklad ovocných drevín,“ vraví koordinátorka projektu Sadovo Andrea Uherková. „V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky,“ dodáva.

Atlas obsahuje 50 starých odrôd jabloní a 50 odrôd hrušiek, s ktorými sa môžeme najčastejšie stretnúť naprieč celým Slovenskom. „Mnohé staré odrody, ktoré sa v atlase nachádzajú, stále môžeme nájsť na záhradách alebo v krajine, obvykle na starších stromoch. Hoci majú mnohé vlastnosti, pre ktoré sa ich oplatí pestovať a využívať, intenzívne ovocinárstvo o ne javí minimálny záujem. Preto ich plody nie sú súčasťou obchodnej ponuky,“ hovorí autor atlasu a odborný garant projektu Bruno Jakubec. „Záujem zo strany súkromných pestovateľov je však veľký a stále narastá. Zdá sa, že starým sortám postupne svitá na lepšie časy,“ dodáva.

Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Cieľovou skupinou je okrem žiakov aj širšia verejnosť.

Publikácia vychádza v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo, ktorý realizuje Živica cez Nadačný fond Tesco v Nadácii Pontis. Odborným garantom projektu je Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Komentáre