Život

Na najmladšom pútnickom mieste na Slovensku boli stovky veriacich

"Hora Butkov, kde sa konala púť, je dominantnou stredného Považia a v posledných rokoch sa stáva jedným z najživších pútnických miest na Slovensku. "

TASR, 31. augusta 2019 9:00
Na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov sa zúčastnili stovky veriacich. Pripomenuli si tak zároveň aj svätého Jána Pavla II., ktorý by tento rok oslavoval 99 rokov. Na snímke žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Foto: TASR
Na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov sa vo štvrtok zúčastnili stovky veriacich. Pripomenuli si tak zároveň aj svätého Jána Pavla II., ktorý by tento rok oslavoval 99 rokov.

"Na Slovensku slávime Povstanie, ale my v každom okamihu môžeme povstať a postaviť sa proti neprávosti, proti každému hriechu, ktorý sa plazí dookola. Máme tie isté privilégiá, aj ženy, aj muži," uviedol okrem iného vo svojej kázni žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

Na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov sa zúčastnili stovky veriacich. Pripomenuli si tak zároveň i svätého Jána Pavla II., ktorý by tento rok oslavoval 99 rokov. Foto: TASR


Hoci sa Ježiš podľa neho venoval viac mužom, apoštolom, tí pod krížom chýbajú a stojí tam len Ján a viacero žien. "Sú chápajúce, milujúce, plačúce nad tým, že druhí trpia. Práve v kritických okamihoch sú ženy vnímavejšie a praktickejšie pomáhať si navzájom, dokážu sa vcítiť do smútku a bolesti iného a dávajú príklad aj nám: neste si navzájom bremená, a tak naplníte Kristov zákon," priblížil.

Hora Butkov, kde sa konala púť, je dominantnou stredného Považia a v posledných rokoch sa stáva jedným z najživších pútnických miest na Slovensku.



"Niekoľkokrát do roka sa tam organizujú aj duchovné a kultúrno-duchovné podujatia. Toto je pre mňa najväčší zázrak, že hora neostala pamätníkom márnomyseľnosti, ale oslovuje počas podujatí tisíce pútnikov. Je to pre nás zadosťučinenie, doping, že to, čo sme robili, malo zmysel v súčasnej dobe a môžeme v tom pokračovať," ozrejmil Anton Barcík, generálny riaditeľ Považskej cementárne Ladce.

Budúci rok si svet pripomenie 100. výročie narodenia svätého Jána Pavla II. "Odkaz božieho milosrdenstva je zakotvený práve na tejto hore a chceme ho ešte zhmotniť novou vežou so zvonicou Jána Pavla II. Tento zvon nás bude pozývať, aby sme sa zmenili, možno boli ľudskejší, milší navzájom, aby sme vytvorili spoločenstvo viery, priestor na nádej, pokoj, mier," dodal Barcík.

Na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov sa zúčastnili stovky veriacich. Pripomenuli si tak zároveň i svätého Jána Pavla II., ktorý by tento rok oslavoval 99 rokov. Foto: TASR

Komentáre