Život

Na leteckých dňoch v Sliači sa vo vzduchu predvedie aj bombardér B-52

"V letovej ukážke sa predstaví napríklad aj unikátny stroj Messerschmitt Me 262, elegán Supermarine Spitfire i belgický A109 Demo Team v dynamickej ukážke na vrtuľníku A109BA. "

TASR, 14. júla 2017 12:00
Na archívnej snímke bombardér Boeing B-52 Stratofortress amerického vojenského letectva zo základne Barksdale v Louisiane počas pristátia na vojenskej leteckej základni v Sliači 24. augusta 2016. Foto: TASR - Branislav Račko
Letecká prehliadka amerických bombardérov B-52 a B1 alebo ukážka chorvátskej akrobatickej skupiny Krídla búrky na lietadlách Pilatus PC-9M budú novinkami na tohtoročných Medzinárodných leteckých dňoch (MLD) SIAF. Uskutočnia sa v dňoch 26. a 27. augusta na Leteckej základni v Sliači.

Po mimoriadnom úspechu španielskej akrobatickej skupiny Patrulla Águila, sa Španielsko v Sliači premiérovo predstaví sólovou akrobaciou na lietadle EF-18M Hornet. Jedným z hostí MLD SIAF bude aj sedemčlenná formácia Al Fursan (rytieri) zo Spojených arabských emirátov. "Zástupcovia tejto svetoznámej akrobatickej skupiny v týchto dňoch navštívili aj Leteckú základňu Sliač, aby sa sami presvedčili, či je na ich prílet všetko pripravené," uviedla pre TASR hovorkyňa MLD Zdenka Marhefková.

„Mňa osobne veľmi teší, že návštevníci najväčšieho leteckého podujatia na Slovensku budú mať prvýkrát možnosť vidieť aj vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Realizujeme teda to, čo sme sľúbili, že vybudujeme moderné ozbrojené sily, ktoré budú plniť úlohy v prospech občanov Slovenskej republiky. V najbližších rokoch budú mať využitie práve v rámci domáceho krízového manažmentu," uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

V letovej ukážke sa predstaví napríklad aj unikátny stroj Messerschmitt Me 262, elegán Supermarine Spitfire i belgický A109 Demo Team v dynamickej ukážke na vrtuľníku A109BA. Českí susedia, ktorí patria k tradičným účastníkom MLD, predvedú napríklad stíhačku JAS-39 Gripen.

„Medzinárodné letecké dni aké ponúkame tento rok, tu ešte neboli a dovolím si tvrdiť, že ani dlho nebudú. Vďaka potvrdenej účasti zahraničných akrobatických skupín a vynikajúcich lietadiel, sa môže SIAF rovnať najväčším leteckým dňom vo svete," hovorí generálny riaditeľ MLD SIAF a riaditeľ organizátorskej Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na ďalšie prekvapenia, ktoré budú organizátori postupne odhaľovať.

Predvečer MLD SIAF bude patriť aj tento rok odovzdávaniu prestížnych ocenení. Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky zviditeľňuje a oceňuje osobnosti, projekty, inštitúcie, spoločnosti a iné subjekty za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva.

Organizátorom MLD SIAF 2017 je Slovenská letecká agentúra, hlavný programový partner je Ministerstvo obrany SR.

ODPORÚČAME AJ:
Blízky východ láka turistov
VIDEO: Zle udržiavané pieskoviská môžu byť pre deti zdravotným rizikom
Letisko v Bratislave má novinku: Dieru v plote pre fotografov

Komentáre