Život

Na Lešti vrcholia prípravy na vojenskú prehliadku k výročiu SNP

"Na slávnostnej vojenskej prehliadke budú mať zastúpenie pozemné aj vzdušné sily, príslušníci síl pre špeciálne operácie, Vojenskej polície aj akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. "

TASR, 25. augusta 2019 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
V Centre výcviku Lešť vrcholia prípravy na slávnostnú vojenskú prehliadku pri príležitosti osláv 75. výročia Slovenského národného povstania. Uskutoční sa 29. augusta v Banskej Bystrici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

„Ozbrojené sily SR realizujú v týchto dňoch záverečnú fázu prípravy na vojenskú prehliadku. V Centre výcviku Lešť zlaďujeme pochodujúce celky do jednej veľkej zostavy a na letisku Taktického krídla Sliač sa pripravujú vojaci s technikou tak, aby do seba všetko zapadlo,“ uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a veliteľ vojenskej prehliadky, generálmajor Miroslav Lorinc.

Podľa veliteľa brigády, plukovníka Róbert Kecsöa, je na Lešti v súčasnosti viac ako 1700 profesionálnych vojakov, vrátane tých, ktorí prípravu zabezpečujú. Ubytovaní sú v štyroch poľných táboroch.

Na slávnostnej vojenskej prehliadke budú mať zastúpenie pozemné aj vzdušné sily, príslušníci síl pre špeciálne operácie, Vojenskej polície aj akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

Celkovo bude na prehliadke viac ako 200 kusov techniky, vrátane 15 kusov leteckej techniky. Súčasťou budú aj vojenské výsadky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a tiež Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

Ozbrojené sily predstavia na prehliadke verejnosti svoje spôsobilosti a potvrdia pripravenosť garantovať bezpečnosť občanom SR. Zároveň si uctia pamiatku predkov, ktorí sa so zbraňami v rukách postavili fašizmu.

Príprava na slávnostnú vojenskú prehliadku vyvrcholí generálnym nácvikom 27. augusta v nočných hodinách. Rezort obrany deklaroval, že sa uskutoční tak, aby čo najmenej obmedzil obyvateľov a návštevníkov Banskej Bystrice.

Komentáre