Život

Myslavčania majú prezývku, odkedy si pomýlili klobúk so strašidlom

"Táto prezývka však obyvateľom nevonia a považujú ju za hanlivú."

TASR, 22. decembra 2018 10:00
Na snímke tabuľa s nápisom a erbom košickej mestskej časti Myslava. Foto: TASR/Diana Semanová
Aha, paskuda! Paskuda ľeci. Týmito slovami opisuje vznik prezývky Myslavčanov bývalá učiteľka Anna Kolibárová, ktorá žije v tejto košickej mestskej časti (MsČ) a zaujíma sa o jej históriu.

Pre TASR uviedla, že jej obyvatelia dostali pomenovanie po tom, ako ubili slamený klobúk. Mysleli si, že je to strašidlo. Odvtedy im prischla prezývka Myslavské Paskudy. Domáci ju však považujú za hanlivé označenie.

Vystrašil ich odfúknutý klobúk


Paskuda znamená potvora a Myslavčania takto nazývali strašidlo alebo neznámu bytosť, ktorej sa báli, no pritom nevedeli, ako vyzerá. Príhoda o vzniku prezývky sa podľa Kolibárovej traduje ústnym podaním. „Mohlo to byť niekedy začiatkom 20. storočia, keď ešte slamené klobúčiky a takéto módne výstrelky neboli na vidieku veľmi známe. Vraj vtedy prechádzal obcou nejaký turista alebo možno to bol pán z mesta. Strhol sa veľký vietor, dole Myslavou od severu dosť silno fúka, a ten vietor mu strhol klobúk z hlavy,“ hovorí s tým, že ho vietor nadnášal vo vzduchu a niekoľkokrát sa „prilepil“ aj na okná, potom sa kotúľal po ceste.

„Keď to Myslavčania videli, pričom majiteľa toho klobúka nikdy nevideli ani nepoznali, ani nevedeli, odkiaľ sa ten predmet zobral, tak vraj vybehli z dvorov s cepmi, vidlami, metlami a začali ten neznámy predmet naháňať s pokrikom: ‚Aha, paskuda! Paskuda ľeci,'“ opísala. Obyvatelia za klobúkom utekali, až ho dobehli a domlátili ho svojimi domácimi zbraňami. Cítili sa pritom ako víťazi.



Používajú ju hlavne ľudia z okolia


Toto pomenovanie poznajú najmä starší obyvatelia Myslavy, no ani tí si podľa jej slov nevynadajú do paskúd. „Ale ľudia z okolitých dedín, ktorí poznajú túto príhodu, tak povedia: ‚No, ty Myslavská Paskudo!'“ vysvetlila Kolibárová.

Keďže sa aj v tejto košickej MsČ v minulosti opakovali nielen krstné mená, ale i prezývky, obyvatelia sa od seba navzájom odlišovali napríklad aj podľa toho, čo sa tej-ktorej rodine prihodilo alebo odkiaľ pochádzal partner domáceho občana. „V Myslave to boli napríklad Skľeparikovo, Kosceľnikovo, Hamorčakovo, Zubkovo, Palkovo,“ dodala.

Komentáre