Život

Milujete emotikony? Tieto štyri emoji posielajte naozaj opatrne

"Jednotlivé smajlíky môžu byť v rôznych častiach sveta aj odlišne interpretované."

Webmagazin.sk/Iva, 18. novembra 2017 10:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexels
Začínalo to so 176 ikonkami. Dnes je ich 1800. Obľúbené tváričky, postavičky či rôzne gestá sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim dorozumievacím prostriedkom. Je tu však malý háčik. To, čo u nás chápeme ako nevinný prejav nálady alebo názoru, môže inde vyvolať hotové pohoršenie. Tušili ste, že „zavariť“ si v iných častiach sveta môžete aj tými najbežnejšími emotikonami?

Rohaté emoji


Nepoužívajte ho v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Grécku, Argentíne, Brazílii, Kolumbii, Uruguaji a na Kube.
Ruka s dvomi zdvihnutými prstami: ukazovákom a malíčkom. Pre obyvateľa Stredomoria alebo pre temperamentného Juhoameričana by to bolo čosi ako červené súkno pre býka. Ak by vo vašej správe našiel túto ikonku, jeho partner či partnerka by sa mohol tešiť na poriadny vietor. Emoji v tejto podobe v týchto krajinách znamená, že partner nám nasadzuje parohy!

Mávajúce emoji


Vyhnite sa mu v Číne. Poslať niekomu ruku, ktorá máva na pozdrav – čo je na tom problematické? Nič – s výnimkou najľudnatejšej krajiny sveta. Toto priateľské gesto tu má presne opačný význam: Číňania ho vnímajú ako urážlivý spôsob rozlúčky. Niečo na spôsob „nech ti dvere jednu vrazia, keď budeš odchádzať“. Vlastne tak Číňanovi dáte najavo, že nie ste viac priatelia.

Emoji so zdvihnutým palcom


Nepotešíte ním obyvateľa Iránu, Iraku, Afganistanu a Nigérie. V Európe ním jasne ukazujeme, že niečo alebo niekoho oceňujeme. Skúste však s takýmto emotikonom vyrukovať na niekoho v Iraku. Zdvihnutý palec je tu hrubá urážka, ktorú si domáci vysvetlia tak, že vám majú „vyliezť na chrbát“.

Prečo sa ale vlastne toto gesto inde všeobecne prijíma ako pozitívne, je tak trochu záhada. Korene má podľa vžitej mienky v starom Ríme, kde palcom nahor alebo nadol dával cisár najavo, či gladiátor v aréne zomrie alebo ostane žiť. Obľúbené filmové zobrazenie, že palec dohora znamená život, už ale pred dvadsiatimi rokmi vyvrátil profesor na Kansaskej univerzite Anthony Philip Corbeil, ktorý po štúdiu stoviek historických záznamov otočil všetko hore nohami: palec dohora znamenal v aréne smrť, palec nadol milosť.


Víťazné emoji


Neposielajte ho sms-kou obyvateľovi Británie. Angličania sú známi tak trochu suchým myslením, ale prečo, preboha, nemajú v láske jedno z najoptimistickejších emoji vôbec? Čo je zlé, ak niekomu zaželáme, aby zvíťazil? Sto ľudí – sto chutí. Angličana by pri tejto ikonke možno prešiel aj povestný anglický pokoj. Rukou s prstami v tvare V by ste mu stručne a jasne oznámili: „f..ck you“. Ak si teda píšete s ľuďmi z Britských ostrovov, možno už chápete, prečo sa vám niektorí prestali ozývať...

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rozhovor: Vrátil sa zo zahraničia, aby spoznával krásy Slovenska
Filmový štáb Perinbaby sa opäť vrátil pod Tatry, natáča svadbu
Výrobca Barbie spustí predaj bábiky s hidžábom
VIDEO: Smartfón, ktorý sa otvára ako kniha

Komentáre