Život

Mick Schumacher ide v otcových šlapajách, už je vo Ferrari

"Mladý Schumi má 19 rokov, veľký potenciál, talent a so svojím priezviskom kopec možností. "

Anton Krajčoviech, 23. januára 2019 10:00
Na snímke Mick Schumacher počas VC Nemecka Formuly 3. Foto: TASR/DPA
Nemeckému pretekárovi ponúkli všetky štyri veľké tímy Formuly 1 miesto v ich juniorskom programe. Vo Ferrari získal jeho otec Michael päť titulov majstra sveta, v Mercedese sedemnásobný šampión štartoval aj končil kariéru. S motorom Renault získal druhý titul majstra sveta. No a prečo ho oslovila Honda spoločne s Red Bullom? Kto by nechcel mať takéto známe priezvisko vo svojich radoch?

Mick si na radosť miliónov tifosi vybral Ferrari, ale aby sme nepísali len o úspechoch jeho slávneho otca, poďme sa bližšie pozrieť na jeho doterajšiu kariéru. Po motokárach sa v roku 2015 presunul do Formuly 4 a jeho výsledky zo začiatku neboli nijak oslnivé, za rok získal len jedno víťazstvo, v pridruženej sérii ani jedno.

Napriek tomu sa v súťaži udržal a už to bolo o niečom inom, stal sa vicemajstrom a otvorili sa mu dvere do Formuly 3. Odtiaľ sú to už len „dva kroky“ do F1.

Opakoval sa však scenár z nižšej série, slabučký prvý rok s jedným pódiovým umiestnením a vyzeralo to na rovnako slabý druhý rok. Zlom prišiel na Veľkej cene Belgicka, na okruhu Spa-Francorchamps, kde jeho otec začal svoju kariéru jazdca Formuly 1 a získal svoje prví víťazstvo v kráľovskej kategórii.

Mick v Blegicku prvýkrát vyhral. Tak isto vyhral na ďalších pretekoch v Británii, Taliansku a latku posunul ešte vyššie, keď ovládol všetky tri domáce preteky a pridal dve výhry v Rakúsku.

Táto forma ho zachránila pri finálnom, druhom, domácom podujatí. Pohorel v prvých pretekoch a bol až dvanásty, kým jeho rival v boji o titul, Dan Ticktum, prišiel do cieľa piaty. Ticktum ale strácal až 51 bodov, čím prišiel o matematickú šancu na zisk titulu.

Podľa zákulisných informácií dostal po zisku titulu možnosť pretekať v F1 už tento rok, ani on, ani jeho manažérka Sabine Kehm túto informáciu nepotvrdili. K špekuláciám sa však obaja vyjadrili s tým, že by takúto ponuku neprijali, pretože si myslia, že jazdec si musí pred Formulou 1 prejsť Formulou 2.



Dohady sa viedli o tom, ktorý veľký tím Schumachera vo Formule 2 zastreší. Bežne jazdcov zastrešujú veľké tímy už vo Formule 3, plynú z toho dve výhody, užšia spolupráca s možným budúcim zamestnávateľom a finančná injekcia. Nevýhodou je dlhoročná zmluvná zaviazanosť jednému tímu zo strany jazdca.

Mick logicky finančnú injekciu nepotreboval a mal viac času na rozhodnutie, nakoniec sa upísal práve Ferrari, čím sa stal členom jeho juniorského programu. Cez tento program sa do F1 dostali napríklad Charles Leclerc, Jules Bianchi či Antonio Giovinazzi. Vo Formule 2 bude pretekať za tím Prema Racing.

Komentáre