Život

Meteorológovia: V roku 2018 bolo dlhé leto aj tornádo na východe SR

"Prvý mesiac roka 2018 meteorológovia považujú za veľmi teplý. Na niektorých miestach bola priemerná teplota vzduchu o 5 stupňov vyššia, ako je dlhodobý priemer v tomto mesiaci."

TASR, 7. januára 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
V počasí sa v roku 2018 vyskytli viaceré zaujímavosti. Po relatívne teplom počasí v zimných mesiacoch prišlo náhle ochladenie, po krátkej jari nastalo dlhé leto a na východe Slovenska sa vyskytlo tornádo. Vo svojej analýze to píše Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Prvý mesiac roka 2018 meteorológovia považujú za veľmi teplý. Na niektorých miestach bola priemerná teplota vzduchu o 5 stupňov vyššia, ako je dlhodobý priemer v tomto mesiaci. "Úplne inú situáciu sme mali na prelome februára a marca, teda v období, keď sa už ľudia začínajú pomaly tešiť na príchod jari. V tomto čase sme zaznamenali jedno z najvýraznejších ochladení v roku 2018," dodáva SHMÚ. Dôsledkom bolo, že prvý jarný deň, ktorým je z meteorologického hľadiska prvý marec, bol v niektorých lokalitách chladnejší ako ktorýkoľvek deň zimy 2017/2018.

Otepľovať sa začalo až v druhej polovici marca. Typicky jarné počasie však podľa meteorológov trvalo len dva týždne. "Už v prvej polovici apríla nás nečakane prekvapil príchod leta. Prvý letný deň, teda deň s maximálnou dennou teplotou vzduchu 25 stupňov C a viac, sa vyskytol 9. apríla," konštatujú.

Mimoriadne teplé a veľmi dlhé leto až na niekoľko výnimiek skončilo ako druhé až piate najteplejšie minimálne od roku 1951. "Vo väčšine staníc zaznamenali aj rekordný počet letných dní, napríklad v Žihárci ich bolo až 138, pričom dlhodobý priemer na tejto stanici je iba 82," spresnili meteorológovia. Vyskytli sa však aj náhle ochladenia, napríklad v Hurbanove z 21. na 22 júna 2018 klesla priemerná denná teplota o takmer 12 stupňov Celzia.

Meteorológov prekvapili aj intenzívne zrážky začiatkom júna a v druhej polovici júla. Júnové zatopili viaceré cesty v Bratislave a okolí, júlové spôsobili záplavy v Tatrách a okolí. Veľké škody spôsobilo aj tornádo, ktoré sa vo Východoslovenskej nížine s veľkou pravdepodobnosťou vyskytlo začiatkom októbra.

Teplým počasím sa podľa slov meteorológov vyznačoval aj záver roka 2018. "Na väčšine územia západného Slovenska, vrátane už uvedených lokalít, mrzlo až počas silvestrovskej noci, teda z 31.12.2018 na 1.1.2019. V posledný deň roka 2018 sa v polohách do 300 – 400 m n. m. nenachádzala v nižších polohách na západnom Slovensku žiadna súvislá snehová pokrývka," priblížili.

Komentáre