Život

Meteorológovia: Rok 2018 bol mimoriadne suchý

"Najintenzívnejšie extrémne sucho bolo podľa meteorológov na prelome októbra a novembra v Kuchyni na Záhorí."

TASR, 2. januára 2019 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Rok 2018 bol mimoriadne suchý, čo sa premietlo aj do straty výnosov plodín. V niektorých okresoch prišli poľnohospodári až o tretinu z nich. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) za to môžu nadpriemerné teploty aj sporadický výskyt výdatných zrážok.

"Rok 2018 skončí na Slovensku z hľadiska teploty vzduchu ako mimoriadne až extrémne teplý a je veľmi pravdepodobné, že bude 1. až 2. najteplejší od začiatku 20. storočia," vysvetľujú meteorológovia. Prvé známky sucha sa podľa nich začali objavovať v apríli, najmä kvôli chýbajúcemu snehu, ktorý by sa topil.

Počas nasledujúcich mesiacov sa sucho prehlbovalo, väčšina z nich totiž skončila ako teplotne nadnormálna a zrážky často pochádzali z búrok. "Toto spôsobilo, že v bilancii zrážok vznikli veľké regionálne rozdiely," konštatuje SHMÚ. K 6. máju 2018 bolo extrémne sucho na približne polovici územia Slovenska.

Podľa meteorológov je pozoruhodné, že deficit zrážok sa v priebehu jesene 2018 v niektorých regiónoch Slovenska (najmä na východnom, strednom a severozápadnom Slovensku) v porovnaní s letom ešte viac prehĺbil. "Priestorový úhrn zrážok počas jesene 2018 pre celé územie SR bol 6. najnižší od roku 1984 a približoval sa k hodnotám, ktoré boli dosiahnuté v druhej polovici 80. rokov 20. storočia, kedy boli napríklad problémy so zásobovaním Košíc vodou," priblížili.

Najintenzívnejšie extrémne sucho bolo podľa meteorológov na prelome októbra a novembra v Kuchyni na Záhorí. Na konci novembra zas podľa meteorológov takéto sucho zasiahlo severozápad Slovenska a západnú časť stredného Slovenska. Čo sa týka pôdneho sucha, zhoršenie nastalo v priebehu septembra, kedy bolo extrémne sucho najmä na krajnom východe Slovenska.

Najvyššia odhadovaná strata výnosov je v okresoch Rimavská Sobota, Michalovce, Košice – okolie a Nové Mesto nad Váhom. V rámci okresov sa však situácia môže líšiť. Rozdiel spôsobujú najmä lokálne búrky.

Komentáre