Život

Víkendový tip: Nechajte sa zlákať koňmi

"Už zajtra v Bratislave vypuknú parkúrové preteky Mercedes-Benz Grand Prix. Vstup je voľný, takže ak nemáte program, môžete sa prísť pozrieť."

Kristína Grebáčová, TASR, 31. júla 2013 14:00
Archívne snímky z minulých ročníkov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava. Foto: TASR/Martin Baumann
Vo štvrtok, 1. augusta, ožije areál TJ Slávia STU v Bratislave jazdeckými skokovými pretekmi Grand Prix. Pomaly, ale isto sa blíži ich polstoročnica. Tento rok je už totiž 48. ročník. O tom, ako sa Grand Prix na Slovensku vyvíjalo, kam postupujú víťazi a ako to približne bude vyzerať, sme vás informovali už minulý týždeň – viac TU.

Jeden tím odbudol


Minulý týždeň sa hovorilo o tom, že si v Bratislave zmerajú sily jazdci z 18 krajín sveta. Najnovšia informácia však hovorí o počte 17 krajín a okolo 200 koní, ktoré sa "pobijú" aj o nomináciu na ME 2013 v Herningu (20. - 25. augusta) a na Svetové jazdecké hry 2014 vo francúzskej Normandii (23. augusta - 7. septembra).

Archívne snímky z minulých ročníkov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava. Foto: TASR/Martin Baumann
"Máme potvrdenú účasť 17 krajín, z toho štrnásť sa predstaví v plnom počte a pôjdu aj Pohár národov. Tri krajiny majú iba jednotlivcov. Máme prihlásených približne 200 koní a 88 jazdcov," povedal predseda organizačného výboru Andrej Glatz.

Bude sa na čo pozerať


Dvoma vrcholmi štvordňového jazdeckého mítingu bude piatkový Furusiyya FEI Pohár národov 3*, súťaž národných družstiev a nedeľňajšie preteky Grand Prix Bratislava jednotlivcov-FEI World Cup.

Archívne snímky z minulých ročníkov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava. Foto: TASR/Martin Baumann
"Začíname už dnes veterinárnou prehliadkou a večer je technická porada, na ktorej sa zídu vedúci ekíp a oboznámia sa s celým programom. Skákanie sa začína vo štvrtok o 10.00 h a pokračuje nepretržite až do nedele popoludnia. Vrcholmi budú v piatok Pohár národov, čo je vlastne Svetový pohár družstiev. V nedeľu je na programe Grand Prix, ktorá je zároveň kvalifikáciou na majstrovstvá Európy 2013 a Svetové jazdecké hry. Veľmi zaujímavé je aj sobotňajšie bariérové skákanie, kde sa nám vlani aj napriek nepriazni počasia podarilo prekonať bratislavský rekord a víťaz skočil 210 cm," pokračoval Glatz.

Slovenské farby


Slovensko bude mať na podujatí celkovo 23 jazdcov a 47 koní. Na Pohár národov je momentálne nominovaná pätica pretekárov Andrej Hollý, Radovan Šillo, Bronislav Chudyba, Monika Štangelová a Jana Sláviková, pričom vo štvrtok sa konečná nominácia zúži na štyri mená.

Archívne snímky z minulých ročníkov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava. Foto: TASR/Martin Baumann
"Andrej Hollý bol minulý týždeň na GP vo Wiener-Neustadte piaty, na Pohári národov v Budapešti zase naši jazdci skončili štvrtí, takže podľa momentálnej formy sa nádejame, že by sa mohli dostať aj na debnu. Cieľom je skončiť do piateho miesta," zaželal si Glatz. V Pohári národov budú bojovať ekipy z Rakúska, Brazílie, Česka, Fínska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Talianska, Poľska, Švédska, Švajčiarska, USA a Slovenska.

Andrej Hollý sa na Grand Prix predstaví s koňom Cento. "Cento je 14-ročný oldenburský valach. Tri roky laboroval kvôli zraneniu. Ja som ho dostal v decembri minulého roku. Za posledné dva mesiace sa nám podarilo získať pár celkom dobrých umiestnení, v prvom rade je to tretie miesto na majstrovstvách Slovenska, štvrté miesto v Pohári národov a piate miesto v Grand Prix minulý týždeň v Rakúsku," hovorí o Centovi Andrej Hollý.

Hoci ešte nie je so svojim koňom dosť dlhú dobu, podarilo sa mu získať tieto výborné umiestnenia. Na margo toho hovorí: "Treba istý čas na to, aby som si zvykol. Každý kôň je samostatná osobnosť a v prvom rade sa ja snažím prispôsobovať koňovi."

Archívne zábery z predchádzajúcich ročníkov jazdeckých skokových pretekov v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Andrej Hollý vidí šance Slovenska v týchto parkúrových pretekoch: "Sledujem výkony všetkých koní, ktoré sú vybrané do Pohára národov a ja som presvedčený o tom, že sa nám podarí dostať minimálne do druhého kola."

Bohatý program


Vstup na podujatie je aj tento rok voľný. Vo štvrtok 1. augusta odštartujú prvú súťaž o 10.00 h, ďalšie súťaže o 13.00, 16.00 a 20.00 h. V piatok 2. augusta sa začína o 10.00 a o 13.00 h štartuje Furusiyya FEI Pohár národov 3*, súťaž národných družstiev. V sobotu 3. augusta otvoria program o 8.30 juniori v skokovej súťaži SSP Cup, pokračuje sa o 10.00, 13.00, 15.00 a 17.00 h. Záverečný deň v nedeľu 4. augusta o 9.00 štartujú opäť juniori, o 11.00 h je na programe Little Prix Bratislava a podujatie vyvrcholí o 14.00 h Grand Prix Bratislava jednotlivcov-FEI World Cup.

Ako každý rok, ani teraz nebude chýbať bohatý sprievodný program. "Pripravili sme parkúr nielen s koňmi, ale aj s psíčkami, čo sa teší veľkej obľube najmä u detí. Takisto veľmi pekné vystúpenie nám každoročne predvádza Národný žrebčín Topoľčianky so svojimi lipicanmi s vysokou španielskou školou," dodal Glatz.

Komentáre