Život

Medzinárodný deň ľavákov: Je náročné patriť k tejto menšine?

"Otvoriť konzervu je triviálna záležitosť. Ľaváci by ale s vami nesúhlasili."

Tomáš Kušnír, 13. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ľaváci, máte dôvod na radosť. Dnešok patrí iba vám. Už štvrť storočia označujeme 13. august Medzinárodným dňom ľavákov. Väčšina príslušenstva, nástrojov a vecí, ktoré využívame, sú vyrobené pre ľudí, ktorých dominantnou rukou je tá pravá. Aj otvorenie konzervy ich stojí veľkú námahu. Praváci, skúste to s druhou rukou a pochopíte. Z celkového počtu ľudí tvoria ľaváci 10-12%. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o tejto menšine nevedeli.

Nátlak v minulosti


Hoci sa mnoho ľavákov sťažuje, že žijú vo svete, ktorý je vytvorený pre pravákov, v minulosti by im bolo ešte horšie. Sú známe prípady, keď boli ľudia nútení písať pravou rukou. Nátlak bol naozaj silný, pretože sa to považovalo sa znak diabla, rebélie a kriminálnych aktivít. Viete si to predstaviť?

Je diabol ľavák?


Tento fakt nie je oficiálne potvrdený, ale ani nemôže byť. Reč je o diablovi a jeho umeleckom zobrazení. Na mnohých obrázkoch ho vykresľujú ako ľaváka. Svoje vidly má málokedy v pravej ruke. Latinský ekvivalent pre slovo "ľavý" je sinister a teda temný, hrozivý. Možno práve preto to ľudia v minulosti považovali za chybu a snažili sa tento "defekt" odstrániť. Úbohí ľaváci mali potom problémy s písaním a inými činnosťami.

Vyššie IQ


Povráva sa, že rodičia, ktorým sa narodil ľavák, majú dôvod na radosť. Prečo? Podľa viacerých výskumov sú ľaváci chytrejší ako praváci. Môže byť práve toto kľúčom k úspechu? Argumentovať možno príkladmi z reálneho života. Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Oprah Winfrey či Bill Gates. Aj oni sa radia k ľavákom.

Zdroj: brainjet.com

ODPORÚČAME AJ:
Čo to znamená byť transgender?
Päť dôvodov, prečo muži odmietajú sex
Riziko rozvodu: Zistili sme, v ktorom veku je najväčšie
Mali by ste zmeniť prácu? Štyri najčastejšie signály, ako to zistíte
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie

Komentáre