Život

Maratón pod dve hodiny? Čoskoro to môže byť realitou

"Zatiaľ čo mnohé tréningové programy sa sústreďujú na úmorné tréningy, silu a vytrvalosť bežcov, vedci na to idú z opačného konca: ako pri menšom bežeckom úsilí dosiahnuť väčšiu rýchlosť. "

Webmagazin.sk/Iva, 15. apríla 2017 9:00
Kenský vytrvalec Dennis Kimetto (na snímke) vytvoril na Berlínskom maratóne nový svetový rekord časom 2:02:57 h v nedeľu 28. septembra 2014 Foto: TASR/AP
Obuť si tenisky a vybehnúť. Jedna z najobľúbenejších rekreačných aktivít vyháňa s príchodom jari davy rekreačných bežcov do prírody alebo ulíc mesta. A kto to s behaním myslí trošku vážnejšie, môže si svoje bežecké schopnosti otestovať na niektorom bežeckom podujatí.

“Človeče, dnes trochu zomrieme...” To je známy výrok legendárneho bežca Emila Zátopka na štarte olympijského maratónu v roku 1952. Časom 2 hodiny 23 minút vtedy prekonal olympijský rekord, ale dnes po viac ako pol storočí by na víťazný čas predsa len musel ešte trochu pridať. Aktuálny maratónsky rekord drží Keňan Dennis Kimetto, ktorý pred tromi rokmi zabehol berlínsky maratón za 2 hodiny 2 minúty 57 sekúnd. Bez debaty to bolo rýchle tempo – ale: mohlo by to ísť ešte rýchlejšie?

Menšie úsilie, väčšia rýchlosť


Je možné vtesnať maratónsky beh pod magickú dvojhodinovú hranicu? Táto otázka zamestnáva nielen svetových maratóncov, ale aj známe športové spoločnosti a vedcov. A zatiaľ čo mnohé tréningové programy sa sústreďujú na úmorné tréningy, silu a vytrvalosť bežcov, vedci na to idú z opačného konca: ako pri menšom bežeckom úsilí dosiahnuť väčšiu rýchlosť.

ODPORÚČAME TIEŽ: NASA predstavila až 22 odvážnych technológií budúcnosti

Vplyv má aj prostredie


Výskumníci z univerzít v Colorade a Houstone sa rozhodli zistiť, aké úspory času by bežcovi na maratónskej trati mohlo priniesť zopár jednoduchých zmien v bežeckej stratégii. Napríklad okolité prostredie. Bežci vedia, že protivietor vie dať poriadne zabrať, podobne aj beh do kopca. Samozrejme, že existujú pravidlá o prípustnom klesaní maratónskej trate, faktom ale je, že držiteľ súčasného maratónskeho rekordu Kimetto ho dosiahol na berlínskej trati, ktorá je rovná alebo mierne klesá. Ideálne podmienky, teda bezvetrie a trať mierne z kopca, by bežcom podľa výskumníkov mohli vylepšiť efektivitu behu o jedno percento.

Spomínaný veterný odpor takisto ovplyvňuje rýchlosť behu. Pri pokusoch s malými skupinkami bežcov bolo evidentné, že bežec na čele spotreboval pri prerážaní vzduchu viac energie ako tí za ním. Akonáhle sa presunul na koniec skupiny, dosahoval rovnakú rýchlosť s podstatne menším úsilím.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko


Dobré tenisky sú ľahké


Nezanedbateľná je aj otázka bežeckých tenisiek. Vedci zistili, že ak teniskám pridali 100 gramov hmotnosti, znížili bežeckú efektivitu o jedno percento. Maratónec Kimetto mal v Berlíne tenisky každú s hmotnosťou 244 gramov. Výskumníci vyrátali, že ak by si obul tenisky ešte o 100 gramov ľahšie, mohol tú istú trať zabehnúť o minútu rýchlejšie.

V tomto smere je veľmi aktívna jedna známa športová značka, ktorá vyvíja špeciálne maratónske tenisky, vďaka ktorým by bežec mohol zabehnúť maratón pod dve hodiny. Z hľadiska športového fair-play je to však zatiaľ dosť kontroverzná téma.

ODPORÚČAME TIEŽ: Vyrába kraslice v háčkovaných šatočkách a čiapkach, inšpirujte sa

Ušetríte štyri minúty


Podčiarknuté a zrátané, tieto vcelku nenáročné úpravy v bežeckej stratégii by podľa vedcov mohli zlepšiť efektivitu maratónskeho behu o tri percentá. Čo v prípade elitných bežcov znamená stiahnutie času o takmer štyri minúty – teda výsledný čas pod dve hodiny.

Podľa profesora biomechaniky Rodgera Krama z coloradskej univerzity sú závery ich výskumov všeobecne platné pre všetkých bežcov. Ak sa teda chystáte na maratón, obujte si čo najľahšie tenisky, vyberte si maratón, kde sa nebudete musieť boriť s kopčekmi a pokojne sa počas behu za niekoho “zaveste”. Pri obvyklom čase okolo štyroch hodín by vám to mohlo usporiť približne štyri minúty.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Košickí vedci objavili v Iráne pozostatky dinosaurov
Highlighty týždňa: Filmy Masaryk a Učiteľka potvrdili úspech aj doma
VIDEOREPORTÁŽ: Kultový Igráček slávi návrat. Má aj podobu Jánošíka
Kristína má nový videoklip. Pieseň o rozchode dala režírovať žene

Komentáre