Život

Majetok ochráni pred krádežami modul bytovej bezpečnostnej pivnice

"Klasické, tzv. laťkové pivnice v bytových domoch sa v poslednom období stávajú čoraz častejšie objektom záujmu zlodejov a vykrádačských skupín."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. novembra 2015 5:46
Foto: TASR/Jozef Poliak
Na tento fakt ako aj možnú ochranu upozornila nedávno obyvateľov slovenských miest aj polícia, ktorá eviduje nárast hlásení správcov bytoviek a občanov o krádežiach v pivniciach a o poškodzovaní vstupov v spoločných priestoroch.

Pivničné poriestory sú síce súčasťou bytu a ľudia si za ne pri ich kúpe aj riadne zaplatili, mnoho z nich im ale nedôveruje a ukladá si do nich často len nepotrebné predmety, ktoré po čase končia v kontajneri. Značná časť obyvateľov ich ale stále využíva na odkladanie vecí, ktoré majú určitú hodnotu, ako sú napríklad lyže, bicykle, pneumatiky, kufríky s náradím a podobne. A práve o ne ľudia pri nezabezpečených pivnicach najčastejšie prichádzajú. Zlodeji sa sústreďujú na tieto priestory preto, lebo je k nim ľahký prístup a ich prekonávanie je veľmi jednoduché.

"Aj keď sme my Slováci vynalizavý národ a často sa snažíme laťkové pivnice zabezpečovať rôznymi masívnymi petlicami či drahými visiacími zámkami, prax ukazuje, že to zlodejov nezastaví," hovorí konateľ slovenskej spoločnosti ADLO-bezpečnostné dvere, s.r.o. Jozef Adame. Výsledkom sú škody, ktoré v bytových domoch idú často do tisícok eur.

"Jediným zaručeným spôsobom, ako predísť takýmto situáciám je vybranie pôvodných latkových stien a ich nahradenie oceľovou konštrukciou," konštatuje Adame.

Na trhu sú v súčasnosti modulové systémy s názvom bytová bezpečnostná pivnica, z ktorých sa dajú vyskladať akékoľvek tvary stien a dverí. Uchytené sú pevne do muriva chemickými kotvami. Sú dostatočne pevné voči prierazu rôznym kovovým náradím. Samotné dvere sú uzamykané kvalitným rozvorovým zámkom s jedným kľúčom, ktorý uzatvorí dvere nie len v štandardnej výške, na ktorú sme boli zvyknutý, ale aj vo všetkých rohoch dverí, čím sa zabráni akémukoľvek vypáčeniu.

Tieto systémy majú aj tzv. prievzdušný variant stenových panelov, ktorý umožňuje cirkuláciu vzduchu medzi pivnicami. Modulovým systémom sa navyše dajú vyskladať akékoľvek tvary, ktoré zohľadňujú klenby a preklady, rozvody vody či kúrenia.

Takto zabezpečená pivnica už ponúka majiteľom skutočne bezpečné miesto nie len na odkladanie sezónnych vecí, ale stane sa priestorom, kde sa už dajú ukladať aj hodnotnejšie veci, ktoré v byte práve nepoužívame.

"Aj keď ide o určitú jednorázovú investíciu, po nainštalovaní tohto modulu máme istotu, že pivnica nám bude dlhodobo a bezpečne chrániť majetok," zdôrazňuje Jozef Adame.

Komentáre