Život

V Macedónsku objavili kostru prehistorického slona. Vážil asi 10 ton

"Žil v období miocénu pred zhruba ôsmimi miliónmi rokov a v čase uhynutia mohol mať zhruba 50 rokov. "

TASR, 29. apríla 2018 9:00
Na snímke členka paleontologického tímu sa pozerá na fosílnu kosť prehistorického slona, ktorého kostru objavili na poli v dedine Dolni Disan pri meste Negotino, ktoré sa nachádza v južnej časti Macedónska 24. apríla 2018. Foto: TASR/AP
Paleontológovia z Bulharska a Macedónska spoločne odkrývajú skamenené pozostatky prehistorického slona. Predpokladá sa, že išlo o predchodcu mamuta, informovala v utorok agentúra AP.

Milióny rokov staré fosilizované kosti náhodou objavil muž pracujúci na poli v dedine Dolni Disan pri meste Negotino, ktoré sa nachádza v južnej časti Macedónska.

Vedci z prírodovedného múzea v macedónskej metropole Skopje a prírodopisného múzea v bulharskom hlavnom meste Sofia začali kostru odkrývať minulý piatok.

Paleontológovia z Bulharska a Macedónska spoločne odkrývajú skamenené pozostatky prehistorického slona. Predpokladá sa, že išlo o predchodcu mamuta, informovala v utorok agentúra AP. Foto: TASR/AP


Odhaduje sa, že tento prehistorický živočích podobný slonovi vážil približne desať ton. Žil v období miocénu pred zhruba ôsmimi miliónmi rokov a v čase uhynutia mohol mať zhruba 50 rokov.

Biljana Garevská z prírodovedného múzea v Skopje spresnila, že fosília patrí jednému z predkov dnešného slona, ktorí v tomto regióne žili v čase, keď sa podobal na africkú savanu.

Komentáre