Život

Chystáte sa na lyže? Na svahoch buďte opatrní

"Vianočné prázdniny sú nielen o oddychu, ale aj o zimných športoch. S tými sú spojené tiež pády, zrážky a poranenia. Na svah by ste preto mali ísť pripravení."

TASR, 25. decembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Slovenské hory sa už pokrývajú snehovou prikrývkou a postupne sa zapĺňajú náruživými športovcami. Horskú turistiku a hlavne lyžovačku často sprevádzajú aj pády či zrážky s inými jazdcami. Preto by povinnou výbavou každého lyžiara či snoubordistu okrem výstroja malo byť aj cestovné poistenie spolu so zodpovednosťou za škodu.

Keďže na Slovensku sa liečebné náklady hradia z povinného zdravotného poistenia, preplatenie ošetrenia úrazu v rámci cestovného poistenia doma nie je potrebné. Tuzemské cestovné poistenie na horách však ľuďom uhradí výdavky, ktoré by si inak museli platiť z vlastného vrecka.

Poistenie zodpovednosti obsahuje už základný balík tuzemského cestovného poistenia. Ak sa napríklad poistený zrazí na svahu s inou osobou, toto poistenie uhradí nielen následky úrazu, ale aj majetkovú ujmu, ktorou môže byť napríklad aj zničený výstroj.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Musí však byť jasné a dokázané, že poistený bol vinníkom zrážky. Preto sú v týchto situáciách vítané výpovede svedkov. Škodu by poistený mal zdokumentovať napríklad fotografiou a poškodené veci alebo ich zvyšky by si podľa možnosti mal uschovať. Následne poisťovňa bude žiadať od poškodeného lekársku správu a tiež originál dokladov zničených vecí.

Horské poistenie


Ak ľudia plánujú na horách vykonávať freeridové lyžovanie (vo voľnom teréne mimo značených lyžiarskych tratí), bežecké lyžovanie vo voľnej prírode, sánkovanie vo voľnej prírode, jazdu na snežných skútroch a iné, v takom prípade sa odporúča poistenie Horskej záchrannej služby. Túto službu možno poistiť samostatne.

Horské poistenie zahŕňa pátranie po osobe v horskej oblasti, vyslobodzovanie, prepravu zachraňovanej osoby (vrátane leteckej), v najtragickejšom prípade prepravu telesných pozostatkov. V prípade, že horské poistenie ľudia nemajú a ocitnú sa v situácii, keď im je poskytnutá, vynaložené náklady budú musieť uhradiť sami (okrem osôb do 18 rokov).

Čo robiť, ak sa stane úraz na horách, radí Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne, a. s., Vienna Insurance Group: „V prípade, že sa na horách stane úraz, je dôležité, aby poistený okamžite vyhľadal lekársku pomoc a liečil sa podľa pokynov lekára. Je potrebné lekárovi predložiť asistenčnú kartu, ktorú mu vydá poisťovňa pri uzatvorení zmluvy. Je dôležité, aby v prípade vážnejšieho zdravotného stavu alebo hospitalizácie kontaktoval asistenčnú službu, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne. Poisťovni najneskôr do 30 dní treba písomne oznámiť, že nastala poistná udalosť a predložiť jej všetky ďalšie doklady potrebné na stanovenie rozsahu poistného plnenia, hlavne je dôležité predložiť lekársku správu. Následne na žiadosť a náklady poisťovne sa poistený podrobí vyšetreniu lekárom, ktorého určí sama poisťovňa. Ak okolnosti, za ktorých došlo k úrazu, vyšetrovala polícia, treba predložiť potvrdenie polície."

Komentáre