Život

LYŽIARI POZOR: Opatrnosti na svahoch nie je nikdy dosť

" Každý lyžiar by si mal uvedomiť, že na svahu treba dodržiavať tzv. biely kód, teda pravidlá správania sa na zjazdovke. Aj pri veľkej opatrnosti však môže prísť k zrážke s iným lyžiarom. "

TASR, 7. marca 2018 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Jarné prázdniny sú v plnom prúde a keďže lyžovanie je na Slovensku stále populárnejšie, mnoho rodín trávi voľno s deťmi na zasnežených svahoch doma či v zahraničí. Poisťovne však stále častejšie riešia prípady kolízií lyžiarov, ktoré nezriedka končia vážnymi zraneniami a domáhaním sa náhrady škody. Najmä úraz alebo spôsobenie škody v zahraničí môže vyjsť na tisícky eur.

"Treba si uvedomiť, že zahraniční lyžiari majú vyššie právne povedomie, veľmi dobre poznajú svoje práva a vedia sa ich dôsledne domáhať až na súdoch. Aj preto ľuďom radíme, aby si pred odchodom na lyžovačku v zahraničí pri uzatváraní cestovného poistenia určite nezabudli pripoistiť zodpovednosť za škodu, ktorá kryje náklady na liečbu zraneného lyžiara, jeho transport do nemocnice, zničenú či poškodenú lyžiarsku výstroj alebo právnika," upozorňuje Silvia Vlasková, riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne.

Každý lyžiar by si mal uvedomiť, že na svahu treba dodržiavať tzv. biely kód, teda pravidlá správania sa na zjazdovke. Aj pri veľkej opatrnosti však môže prísť k zrážke s iným lyžiarom.

"Ak ste poistený a ste vinníkom kolízie, pri ktorej druhý lyžiar utrpí zranenia, náklady za škodu za vás uhradí poisťovňa. Poistenému však odporúčame zabezpečiť si výpovede svedkov, fotografiami zdokumentovať škodu a dávať si pozor pri podpisovaní akýchkoľvek dokumentov. Odporúčame nepodpisovať nič, čomu nerozumiete, a ak, tak s výhradou, že textu nerozumiete. Môže sa totiž stať, že pri spornej kolízii, kde nie je jasný vinník, môžete takto nechtiac na seba prevziať vinu, aj keď za zrážku nemôžete," radí Vlasková.

Komentáre