Život

LETO 2017: Rekordný výstup na tatranské štíty i trúbenie na kameni

"Už ste niekedy skúšali trúbiť na mega veľkom kameni? Na Slovensku nie je nemožné ani toto. "

TASR/Teraz, 1. januára 2018 12:00
Foto: TASR
Deväť tatranských štítov za 30 hodín, návrat do čias Márie Terézie, nevšedný nález pri Trnave a trúbiaci kameň. Toto sú len niektoré zo zaujímavostí leta 2017.

Teraz.sk prináša chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí na Slovensku v treťom štvrťroku 2017.
JÚL

6. júla – Detská Univerzita Komenského (DUK) otvorila svoje brány v aule Univerzity Komenského v Bratislave. Jubilejný 15. ročník denného štúdia pre deti od deväť do 14 rokov pripravilo Divadlo Aréna a UK v Bratislave. Nové témy formou vysokoškolských prednášok absolvovalo 335 detských študentov. Prednášajúcimi boli medzinárodní odborníci z univerzít v Bratislave, Prahe, Ostrave a Oxforde.
Detská univerzita, ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


19. júla - Kaštieľ v Mojmírovciach v okrese Nitra aj priľahlý park sa opäť vrátili v čase a otvoria svoje brány pre panstvo z dvora Márie Terézie. Historickým barokovým dňom si Mojmírovčania pripomenuli, že práve v tomto roku uplynie 300 rokov od narodenia panovníčky, ktorá sa výrazne zapísala do našej histórie. Program sa začal popoludní historickým sprievodom obcou. V koči pri cisárovnej sa vystriedali rôzne historické postavy. "Usilujeme sa ľuďom priblížiť nielen obdobie baroka, ale v spolupráci s obcou chceme predovšetkým oživiť turizmus cez miestnu históriu, keďže v tejto obci sa narodil napríklad gróf Grasalkovič, ktorý sa dostal až na kráľovský dvor," povedala riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková.

20. júla - Historické skvosty ako Willys Knight z roku 1920, luxusný Cabriolet Packard 645 či Tatra 12 s rokom výroby 1930 v pôvodnom stave a platnou technickou kontrolou sa predviedli počas tretieho ročníka The Grand Retro Show. Päťdesiat veteránov vyrobených v medzivojnovom období absolvovalo trasu z Vígľaša cez Mičinú a zaparkovalo na banskobystrickom námestí. Diváci mohli obdivovať techniku a módu z medzivojnového obdobia, preto sa aj všetky posádky obliekli do dobového oblečenia. Návštevníci sa mohli pri vozidlách odfotografovať, porozprávať s majiteľmi o histórii či priebehu renovácie vozidiel.

25. júla – Ultratrailový bežec Richard Zvolánek chcel v priebehu 30 hodín vybehnúť a zbehnúť deväť štítov Vysokých Tatier. Svoj pokus začal na parkovisku Tri studničky pod Kriváňom. "Už pred troma rokmi som si vysníval, že by som si rád vybehol a zbehol všetky mnou behané tatranské štíty vo Vysokých Tatrách, a to od najzápadnejšieho Kriváňa až po najvýchodnejší Jahňací štít nad Chatou pri Zelenom plese na jeden záťah," uviedol Zvolánek. Ako prvý sa pokúsil bežec zdolať Kriváň, za ním nasledoval Furkotský štít, Predné Solisko, Kôprovský štít, Rysy, Východná Vysoká, Slavkovský štít, Sedielko - Ľadový štít, Jahňací štít a beh zakončil na zbernom parkovisku Biela voda pod Chatou pri Zelenom plese v Tatranských Matliaroch.
Na archívnej snímke Richard Zvolánek Foto: www.facebook.com


25. júla - V košickej zoologickej záhrade (zoo) sa vyliahli štyri mláďatá sovy laponskej. Samica má päť rokov a pochádza z pražskej zoo. Samec sa vyliahol pred 16 rokmi v Royal Burgers' Zoo v Holandsku. Odtiaľ putoval do Zoo Děčín, potom do Zoo Ostrava a udomácnil sa v košickej zoo, kde sa stal prvýkrát otcom.

AUGUST



2. augusta – Počas opekačky pri Váhu uvidel Dávid, čerstvý maturant z Hlohovca, trčať zo štrku na brehu neobyčajný kovový predmet. Po jeho vytiahnutí bolo mladému mužovi hneď jasné, že ide o nevšedný nález. Kontaktoval preto pamiatkarov v Trnave a tí v ňom rozpoznali dýku na palici zo staršej doby bronzovej, starú takmer 4000 rokov. Na Slovensku boli dovtedy známe iba štyri, v trnavskom regióne žiadna. "Išlo o bronzovú čepeľ, ktorá bola symbolom moci alebo náležitosti k nejakému stavu. Nie každý si ju mohol vtedy dovoliť," povedal pre TASR archeológ Krajského pamiatkového úradu Trnava Matúš Sládok. Dýky na palici sú spájané s únětickou kultúrou (na Slovensku roky 1900 až 1800 pred naším letopočtom), jadro ich výskytu je v strednej Európe.
Na snímke nájdená bronzová čepeľ tzv. dýka na palici. Je to prvý známy nález takéhoto predmetu v Trnavskom kraji a piaty na Slovensku. Dýky na palici sú spájané s únětickou kultúrou staršej bronzovej doby (1900 - 1800 p. n. l.). Foto: TASR - Lukáš Grinaj


2. augusta - Na Slovensku pribudol ďalší milionár. Výherca jackpotu hry LOTO si mohol pripísať na účet 1.483.678,90 eura. Šťastie mu priniesli čísla 2, 10, 18, 31, 32 a 39. Stávku uzatvoril v Trnavskom kraji. Do hry vložil štyri eurá. Hráč mal svoju stávku predplatenú na dve žrebovania.

4. augusta - Noc zo štvrtka (3.8.) na 4. augusta bola na bratislavskej Kolibe najteplejšou v histórii merania tamojšej meteorologickej stanice. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Teplota v noci klesla na Kolibe na 24,8 stupňa Celzia. "Od začiatku meraní, od roku 1950, nebola nikdy takáto teplá noc na Kolibe zaznamenaná," uviedol na svojom profile SHMÚ.

5. augusta - K obyvateľom Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach pribudol jeden z najväčších vodných vtákov sveta, a to marabu africký. Marabu je široko rozšírený v rôznych oblastiach subsaharskej Afriky, pričom najčastejšie obýva otvorené oblasti v blízkosti vodných tokov, nie je veľmi plachý a bežne žije aj blízko ľudí. Marabu je zoologickými záhradami veľmi vyhľadávaným druhom, no získať ho v súčasnosti nie je až také jednoduché. A to aj napriek tomu, že v európskych zoo dnes žije celkovo asi 250 jedincov.
Na archívnej snímke marabu africký. Foto: ZOO Bojnice/ Michal Sloviak


12. augusta - Pod Kráľovou hoľou, v Telgárte v okrese Brezno, sa súťažilo o najlepšiu čučoriedkovú dobrotu. Súťažiaci sa so svojimi receptami predviedli pod šírym nebom pred miestnym kultúrnym domom. Návštevníci sa okrem samotnej súťaže mohli tešiť na cigánsku hudbu a ochutnávku čučoriedkových špecialít.

16. augusta - Top destináciou bolo pre Slovákov Slovensko, zo zahraničia zas prichádzal najväčší vyhľadávací záujem z Poľska. Ukázal to prehľad najvyhľadávanejších cestovných a turistických informácií na slovenskom Googli v roku 2016.

26. augusta - Stráviť večer pozorovaním netopierov mohli návštevníci Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach. Podujatie Noc netopierov ponúklo i prednášku o ich živote. Zaujímavé informácie o týchto tvoroch a ich skrytom živote priblížil Peter Bačkor zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. S návštevníkmi sa tiež spoločne pokúsili odchytiť netopiere do špeciálnych sietí. Súčasťou podujatia bola i ukážka ich sledovania pomocou ultrazvukového detektora a termovízií.



27. augusta – Zdvíhanie 115-kilogramovej klady, nosenie 120-kilogramových kufrov, mŕtve ťahy či ťahanie kamióna bolo pripravené v Martine pre najlepších slovenských silákov v rámci predposledného kola strongman ligy. Do Martina prišli aj doterajší líder seriálu Maroš Štefaňák či jeho konkurent v boji o prvenstvo Tomáš Piros. O čo najlepší výsledok sa rozhodol zabodovať aj majster Slovenska a víťaz Československého pohára do 105 kilogramov Pali Horňák.

SEPTEMBER



2. septembra - Slávnosť keramiky sa konala na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy. Podľa sprievodkyne Barbory Hromjákovej keramika v rôznych podobách ozdobí zámocký statok. Vo východnej oranžérii vystavili svoje diela umelci z tamojšieho regiónu i ďalšieho Rakúska, ale aj viacerí zo Slovenska, Maďarska či Slovinska. V západnej oranžérii sa mohli návštevníci venovať maľovaniu na porcelán, v hrnčiarskej dielni modelovaniu z hliny a vrcholom programu bolo vypaľovanie Raku keramiky. Tento špeciálny druh japonskej keramiky je charakteristický ojedinelým technologickým procesom.
Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš


10. septembra – Obľúbené postavičky a zvieratká z rôznych rozprávok, ako aj maskoti spoločností a športových klubov, sa opäť predstavili v košickej zoologickej záhrade na piatom ročníku Veľkého festivalu maskotov. Nechýbali Vrana, maskot mesta Košice, Macko Pu, Káčer Donald a mnoho iných. Deti sa s nimi mohli odfotografovať a v rámci programu aj zabaviť. Mohli sa tiež zapojiť do pochodu maskotov a spolu s nimi si zatancovať.

12. septembra - Trúbiaci kameň, ktorý už stáročia púta pozornosť návštevníkov obce Sucháň v okrese Veľký Krtíš, má odteraz svojho mladšieho brata. Tzv. fúkací kameň v Dolnej Bzovej ale na rozdiel od suchánskeho prírodného výtvoru zhotovil miestny kamenár Ján Samaš, ako umelecké dielo. Podľa majstra, "v budúcnosti pribudnú v jeho blízkosti ďalšie, ktoré tak vytvoria akýsi kamenný orchester".



13. septembra - Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach od jej otvorenia 1. apríla 1955 navštívilo už 23 miliónov ľudí. Svojho jubilejného, 23-miliónteho návštevníka privítala zoo a stala sa ním Jana Cimrová z Lovosíc v Severočeskom kraji. Jubilejná návštevníčka prišla do bojnickej zoologickej záhrady spolu so svojím manželom. V Bojniciach podľa jej slov trávia dovolenku, na ktorú dostali financie od detí pri príležitosti 50. výročia ich manželstva.

Komentáre