Život

Len necelá desatina žien s vyšším vzdelaním má dieťa do 24 rokov

"Najväčšia časť žien s vyšším vzdelaním mala dieťa vo veku 25 až 29 rokov. V prípade žien s nižším vzdelaním to bol vek 20 až 24 rokov."

TASR, 15. mája 2019 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Predavačka, administratívna pracovníčka, čašníčka či operátorka výroby. Toto sú najčastejšie pozície, na ktoré sa hlásia ženy po materskej dovolenke. V prvej desiatke sú najmä povolania, na ktoré stačí stredoškolské vzdelanie.

Portál Profesia.sk zanalyzoval 39.072 aktívnych životopisov žien, pričom materská dovolenka bola spomenutá v približne 2 % prípadov. Analýza ukázala len mierne rozdiely medzi matkami, ktoré majú maximálne maturitu a tými, ktoré majú aspoň vyššie odborné vzdelanie. Matky, ktoré mali dosiahnuté vyššie odborné vzdelanie, reagovali častejšie na pozície ekonómok a asistentiek riaditeľa, tie s nižším vzdelaním mali v prvej desiatke namiesto uvedených dvoch povolaní operátorku strojov a upratovačku.

"Analýza tiež ukázala rozdiely v priemernom veku, v ktorom ženy odchádzajú na materskú dovolenku. Ženy, ktoré majú maximálne maturitu, odchádzajú na túto „dovolenku“ v priemernom veku 26,88 roka. Ženy, ktoré dosiahli minimálne vyššie odborné vzdelanie, odchádzajú v priemere o takmer tri roky neskôr," uviedla Nikola Richterová z Profesie.

Len necelá desatina žien s vyšším vzdelaním má dieťa do 24 rokov. Skúsenosť s materstvom do 24 rokov má z databázy portálu 44 % žien, ktoré majú maximálne maturitu. Oproti nim je iba 9 % žien, ktoré majú aspoň nadstavbu a mali dieťa do tohto veku.

Najväčšia časť žien s vyšším vzdelaním mala dieťa vo veku 25 až 29 rokov. V prípade žien s nižším vzdelaním to bol vek 20 až 24 rokov.

Komentáre