Život

Poznáte pôvod jedál, ktoré milujete? Nie sú odtiaľ, odkiaľ si myslíte

"Myslíte si, že jete pôvodné slovenské, americké alebo talianske jedlo? Naozaj je hamburger z Ameriky a pizza z Talianska? Ako to v skutočnosti je, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch."

, 24. augusta 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Najskôr pizza a potom sladká ľadová zmrzlina ako dezert na Piazza di Spagna v Ríme alebo hamburger s hranolkami v Central parku v New Yorku. Je to len torzo asociácií, ktoré sa vám spoja, keď poviete mesto a najpopulárnejšie jedlá na svete. Je to ale skutočne tak? Naozaj pochádza hamburger z Ameriky a je skutočne pizza rýdzo talianska? Ako to v skutočnosti je, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hamburger


História: Je symbolom reťazca s rýchlym občerstvením, ale aj symbolom nezdravej stravy. Mnohí z nás, akokoľvek sa snažia, neodolajú a minimálne raz za mesiac si ho dajú na obed alebo v iný čas. Keď sa hovorí o žemli s mletým hovädzím, kuracím, bravčovým alebo rybím mäsom a syrom, každému napadne Amerika. Je to ale omyl. Hamburger má pôvod v nemeckom Hamburgu, svedčí o tom aj odvodený názov. Sendvič začali vyrábať v roku 1800 v prístavnom meste a odtiaľ ho americkí emigranti doniesli až do Ameriky.

Zaujímavosť: Podľa istých legiend hamburger vymysleli Tatari, ktorí nosili hovädzie mäso pod sedlami koní. Inšpirovali sa nimi nemeckí námorníci, ktorí hamburger priniesli domov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hranolky


História: K hamburgeru neodmysliteľne patria aj hranolky. Opäť ide o omyl, ak si myslíte, že sú americké. Podľa niektorých prameňov vznikli v Belgicku, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Iné zdroje uvádzajú ako miesto pôvodu Španielsko. V každom prípade, tak populárne ako v Belgicku, nie sú nikde inde na svete.

Zaujímavosť: Len pre zaujímavosť, každý Belgičan ich ročne skonzumuje v priemere 75 kíl. A to už je čo povedať, keď oproti Američanom je to takmer o tretinu viac. V Belgicku sú pre budúcich predavačov hranolčekov organizované špeciálne kurzy.

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zmrzlina


História: Taliani nemôžu gelato, ako zmrzlinu v Taliansku nazývajú, považovať za svoj patent. Mrazený krém ochutený medom alebo ovocnou šťavou už poznali v starom Grécku a v starom Egypte. O tom, ako vznikla prvá skutočná zmrzlina, existuje mnoho verzií. Niektoré pramene uvádzajú, že to boli práve Mongoli, ktorí sladkú pochúťku rozšírili. Keď pripravovali rôzne ochutené mliečne nápoje, tak tie pod vplyvom chladného počasia často zamŕzali. Do Európy ju potom priniesol Marco Polo. Iné pramene hovoria o tom, že zmrzlinu vymysleli Číňania a od nich ju prebrali Arabi, od ktorých sa výrobu naučili Taliani a tí ju rozšírili po celej Európe. V 16. a 17. storočí sa zmrzlina objavovala na stoloch kráľov a kniežat.

Zaujímavosť:V Japonsku je továreň, ktorá vyrába zmrzliny pre psy. Je v nej vraj menej sladidla a prešli aj cez veterinársku komisiu, ktorá tieto pochúťky pre psy schválila.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pizza


História: Podľa niektorých prameňov pizza vznikla v Grécku. Gréci skúsili položiť potraviny na čerstvo vyťahanú placku a všetko spolu zapiekli. Rimania pri dobyvateľských aktivitách v Európe a pri ťažení v Grécku si túto zabehnutú technológiu prisvojili a začali s prípravou prvých prototypov pizze. Rímsky politik a spisovateľ Marcus Porcius Cato, žijúci v rokoch 234-149 pred Kristom, opisuje pizzu ako grécku špecialitu: tenké kruhové cesto s olivovým olejom, medom, korením, pečené na kameni.

Zaujímavosť: Približne v roku 500 pred Kristom istý perzský vojak upiekol kus cesta so syrom a datľami na svojom kovovom štíte, ktorý mal položený na ohni. V roku 1957 priniesli bratia Celentanovci na trh prvú zmrazenú pizzu a tým napomohli k masovému nárastu mrazených polotovarov na trhu.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hot Dog


História: Frankfurter alebo Dachshund, už tieto názvy hovoria o tom, že nejde o žiadnu americkú špecialitu ale nemecký výrobok pre hladné krky. V priebehu 19. storočia párok v rožku putoval do Severnej Ameriky, kde získal veľkú popularitu. Slovo párok pochádza z Frankfurtu nad Mohanom, kde bravčové klobásky v rožku vznikli. V Nemecku boli známe už od 13. storočia a veľmi obľúbené medzi šľachtou a na cisárskom dvore. Okolo roku 1870, na Coney Island, začal nemecký prisťahovalec Charles Feltman predávať prvé párky v rožkoch.

Zaujímavosti: Či ide o legendu alebo pravdu sa doposiaľ nikto nedopátral, no názov Hot dog - horúci pes, vraj vznikol tak, že mäsiari chytali psov a mäso z nich tajne pridávali do týchto špecialít. Ďalšie pramene hovoria o tom, že sa výrobcovia v roku 1901 inšpirovali karikatúrou jazvečíka v žemli.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čokoláda


História: Čokoláda nepatrí Francúzom a ani Talianom či Švajčiarom. Čokoládu poznali už starí Mayovia, ktorí pražili a mleli kakaové zrná, z ktorých následne pripravovali slávnostný nápoj. Aztékovia podobný nápoj nazvali "Xocolatl". Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi. Do Európy sa táto lahôdka dostala začiatkom 16. storočia vďaka dobyvateľom a kolonizátorom, ktorí v tom čase obsadzovali americký kontinent.

Zaujímavosti: Je nás málo takých, ktorí sladkému pokušeniu odolajú. Brit, Švajčiar či Nemec jej zjedia ročne viac ako 11 kíl. No absolútnymi rekordérmi sú Indovia. Na jedného Inda pripadá 165 kíl čokolády, ktorú zje. Ďalšou zaujímavosťou je, že žena zje dvakrát viac čokolády, než muž. Kto chce chudnúť, pre toho existuje aj takzvaná čokoládová diéta.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Bryndza


História: No a na záver prišiel čas aj na rýdzo slovenský výrobok. Alebo aj to je omyl? Bryndzu síce máme zaregistrovanú ako slovenskú, no jej prapôvod môžeme hľadať úplne inde. Vyrába sa v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku. Konzumujú ju aj v Rakúsku a Bavorsku.

Ovčí solený syr priniesli na Slovensko (v tom čase časť Uhorska) Valasi v 15. storočí počas valašskej kolonizácie. Historické územie Valašsko, odkiaľ kolonizátori k nám prichádzali, sa nachádza v dnešnom Rumunsku.

V 18. storočí vo viacerých slovenských mestách vznikli bryndziarske manufaktúry (1787 v Detve). V súčasnosti najznámejšia a stále funkčná bryndziareň vo Zvolenskej Slatine bola ako druhá na Slovensku založená Jánom Vagačom v roku 1797.

Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Je základným prvkom v typicky slovenskom jedle, v bryndzových haluškách, taktiež v tradičnej polievke demikát. Bryndza sa často konzumuje aj ako nátierka - šmirkáš, čo pochádza z nemeckého Schmierkäse (roztierateľný syr).

Zaujímavosti: Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu, ako ju poznáme dnes.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Keď myseľ neverí, čo oko vidí: Pozrite sa, ako funguje ilúzia
Pohľad milionárov, ktorý nám chýba, aby sme boli bohatí
Sedem finančných chýb novomanželov predtým, než prekroja tortu
Desať silných slov, ktoré efektívnejšie rozhýbu váš biznis
Experti hovoria: Toto je 20 najlepších pív na svete
Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre