Život

Khalil Chrif Tribak: V Bratislave pôsobí kuchár so svetovým renomé

"Kuchársky šoumen, ktorý vám kvalitne navarí, urobí šou a možno aj zaspieva, a to všetko pred vašimi očami."

, 2. augusta 2013 10:00
Khalil Chrif Tribak Foto: Benihana
Máte radi šou a dobré jedlo? Ak skombinujete tieto dve veci, dostanete teppanyaki (z japonského teppan- platňa a yaki - grilovať). Japonský štýl prípravy jedla na grilovacej platni, pri ktorom vás bude sprevádzať usmiaty, dobre naladený a občas aj spievajúci majster kuchár. Šou je zmesou artistického, hereckého a kuchárskeho umenia priamo pred vašimi očami. Netradičnú prípravu jedla môžete zažiť na vlastnej koži a ochutnať aj v Bratislave v reštaurácii Benihana.

Khalil Chrif Tribak Foto: Benihana
Kuchyni tu šéfuje Khalil Chrif Tribak. Webmagazin.sk vám predstavuje jeho Success story. Khalil je pôvodom z Maroka. Vyštudoval strojarinu – lodný dizajn, kariéru si však vybudoval vo svete kulinárstva. Dva diametrálne odlišné odbory, no úspešný šéfkuchár tvrdí, že sú si viac než podobné. „Lodný dizajn a varenie má veľa spoločného, je to to isté. Na škole sme sa učili o kovoch, ich vlastnostiach, tvare, vôni, akosti. Keď sa suroviny správne skombinujú, získate kvalitný stavebný materiál na vybudovanie krásnej a kvalitnej lode. Je na to ale potrebný cit, znalosti a veľká dávka fantázie, aby ste mohli vytvoriť dielo, ktoré sa bude páčiť. To isté platí aj o jedle. Každé jedlo sa musí pripravovať z kvalitných surovín, musí mať správnu vôňu, potraviny musíte vedieť skombinovať, musí byť správne naaranžované a samozrejme musí chutiť. Keď spĺňa tieto náležitosti, potom je moja práca stopercentná."

Khalil Chrif Tribak Foto: Benihana

Zo strojára sa stal uznávaný šéf kuchár


Khalil sa odboru, ktorý vyštudoval, venoval v Maroku iba krátko. Keď prišiel v roku 1994 do Londýna, našiel si prácu v kuchyni ako pomocná sila. V malej reštaurácii, kde začal, sa hovorilo po francúzsky. Bola to preňho výhoda, keďže pochádzal z frankofónnej krajiny.

Budúci šéfkuchár sa postupne oboznamoval s chodom kuchyne, učil sa a za krátko sa vypracoval na vyššie pozície. V roku 1996 sa zamestnal v londýnskej reštaurácii Benihana Piccadilly. Veľmi rýchlo sa z neho stal hlavný kuchár pri grile. Khalilovi k rýchlemu napredovaniu pomohli skúsenosti s prípravou rýb, ktoré nadobudol doma. Vyrastal totiž v rybárskom mestečku Larache. „Varenie ma bavilo od detstva, motivovala ma k nemu mama, ktorá ma naučila základy. Rád som chytal ryby a keď som priniesol domov nejaký úlovok, tak som ho aj sám pripravil. Doma boli ryby vždy obľúbeným jedlom a doteraz ich mám najradšej,“ spomína.

V Londýne sa mladému Maročanovi skúsenosti zúročili. Polroka potom, ako nastúpil v reštaurácii Benihana, začal vystupovať v televíznej šou. „Pre niektorých kuchárov je to možno ťažké, ja som sa ale rýchlo naučil spôsob prípravy jedál aj artistickú vsuvku, ktorá k tomu patrí. Pre mňa to bolo veľmi jednoduché. Receptom na každý úspech je, že máte radi to, čo robíte. Ja milujem túto prácu a teší ma, keď hostia odchádzajú spokojní a usmiati. Teppanyaki nie je iba o varení, ale aj o umení, vtiahnuť hostí do deja. Ak len ticho sedia, niečo nie je v poriadku. Ak sa ale smejú, stávajú zo stoličiek a tlieskajú, vtedy si kuchár urobil prácu na jednotku.“

Šou v podaní kuchárov je vítaným obohatením večere, ale akoby vyzeral dobrý večer bez dobrého jedla. Khalil sa špecializuje na japonskú kuchyňu. "Ochutnal som slovenské halušky aj veľa iných svetových kuchýň. Môj osobný názor je, že najzdravšia a najlepšia je japonská kuchyňa." Každý sa môže teda tešiť hlavne na rybie špeciality, ktoré pripravuje z najkvalitnejších surovín. „Kladiem vysoký dôraz na kvalitu potravín a prísad. Musia byť vždy čerstvé," dodáva.

Khalil Chrif Tribak Foto: Benihana

Medzi kuchársku elitu


Khalil si svojim prístupom a snahou otvoril dvere do prvej ligy medzi kuchársku elitu. Pracoval v takých známych reštauráciách ako Koschi Restaurant v Londýne, Roko Restaurant v Cobhame alebo Fennel Restaurant v Guildforde. V Londýne sa zoznámil so Slovenkou Simonou, s ktorou sa neskôr oženil. A aj vďaka nej sa dostal na Slovensko a Slováci majú preto možnosť na vlastné oči vidieť umenie teppanyaki. Benihana je totiž jediná svojho druhu v strednej Európe. Khalil bol ten, ktorého pred dvoma rokmi šéfovia poverili, aby reštauráciu u nás rozbehol.

„Mojím cieľom je, aby teppanyaki v Bratislave bolo najlepšie a najznámejšie nielen na Slovensku, ale aj v širokom okolí. Robíme pre to všetko," takto vykresľuje svoje plány do najbližšej budúcnosti. Život na Slovensku sa totiž kuchárskemu šoumenovi páči a nemá v pláne odísť. „Život je tu pokojnejší ako v Londýne, nič mi tu nechýba a všade mám blízko,“ dodáva na záver.

Čo je to teppanyaki?


Teppannyaki je japonský štýl prípravy jedla. Pred zrakmi hostí na veľkej grilovacej platni kuchár pripravuje rôzne pokrmy hlavne z rýb, hovädzieho mäsa, kreviet, mušlí, homárov, kuracieho mäsa a miešanej zeleniny. Pri japonskom štýle teppanyaki sa používajú aj rezance (Yakisoba), kapusta s plátkami mäsa alebo morskými plodmi (okonomiyaki), ktoré sú pripravované na rastlinnom oleji alebo živočíšnom tuku.

Prílohy sa podávajú väčšinou z klíčkov mungo fazule, cukýn či vyprážanej ryže. Niektoré reštaurácie ponúkajú k jedlám rôzne omáčky. V Japonsku však nájdete v ponuke iba sójovú.

Tento štýl prípravy pokrmov vznikol v Japonsku v roku 1945 a prišli s ním japonské reštauračné reťazce MISON. Fanúšikov si našiel hlavne medzi turistami. Okrem kuchárskeho majstrovstva sa vyznačuje artistickými a hereckými vsuvkami, ktoré kuchári počas prípravy pokrmov pripravujú.




Benihana - Červený kvet


Hiroaki Aoki Foto: New York Times
Prvú reštauráciu Benihana of Tokyo otvoril Hiroaki Aoki (bývalý zápasník, ktorý sa kvalifikoval na OH 1960, no nezúčastnil sa ich) v roku 1964 v New Yorku. Aoki prišiel do Ameriky splniť si svoj americký sen. Najskôr predával zmrzlinu v Harleme a po nociach študoval. Z vlastných úspor a pôžičky si otvoril reštauráciu v japonskom štýle. Reštaurácia sa vyznačovala svojim neopakovateľným charakterom, keď kuchári hostí zabávali a varili im spôsobom teppanyaki.

Aoki na začiatku nemal veľmi veľký úspech, ten sa dostavil až po recenzii Clementine Paddlefordovej, legendárnej reštauračnej kritičky pracujúcej pre New York Herald Tribune. Od toho momentu začali reštauráciu navštevovať známe osobnosti ako hudobníci zo skupiny Beatles alebo legendárny boxerista Muhamad Ali.

V roku 1965 Aoki otvoril ďalšie reštaurácie. Charakterizovalo ich samurajské brnenie, masívny stropný trám a posuvné dvere - Shoji, ktoré oddeľovali jednotlivé miestnosti a hosťom poskytovali súkromie. Prvú reštauráciu mimo New Yorku otvoril v roku 1968 v Chicagu. Benihana je v súčasnosti zastúpená v 17 krajinách. Hiroaki Aoki zomrel v roku 2008, mal 69 rokov.

Komentáre