Život

Kto je zodpovedný za zabezpečenie výkonu všetkých prác v bytovom dome?

"Bývate v panelovom dome a neviete si poradiť s nepríjemnou situáciou, ktorá sa týka pohodlia vo vašom bývaní? "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 12. júla 2017 14:56
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Na odstránenie nepríjemných udalostí, ktoré súvisia so správou bytových domov a jednotiek je vždy a v každom dome určená konkrétna osoba, prípadne to môže byť profesionálna spoločnosť.

Kto je správca
V časoch minulých a zrejme aj dnes sa takáto osoba nazývala domovníkom, no špeciálne pomenovanie "správca" je viac súčasné. Zaistenie správy bytových domov je nutné, pretože aj to je dom, ktorý potrebuje svojho gazdu. Ním je práve tento človek. Zastupuje niekoľko domácností, ktoré doň vložili dôveru.

Čo všetko spadá pod jeho pôsobnosť
Každá jedna činnosť, ktorá sa týka stavby a jej blízkeho okolia. Tam vždy nespadá potrebná modernizácia verejného osvetlenia, pokiaľ je to tak dohodnuté a ukotvené v zmluve. Podľa nej sa vlastne musí tento človek riadiť. Ak by ste s konkrétnou osobou, ktorá bola zvolená za správcu neboli spokojní, môžete využiť služby spoločností, ktoré sa na tieto činnosti špecializujú tiež a plnohodnotne ju zastúpia v službách nasledovných oblastí:
• ekonomická (účtovníctvo, fondy opráv, správa financií)
• technická (technologické práce v dome, opravy a údržba, technická revízia)
• investičná (investície, plány a cenové ponuky)
• individuálna (individuálne potreby a služby vlastníkov bytov-upratovanie a pod.)


O budovy musí byť postarané
Predlžuje sa tým ich funkčnosť a vek. Presne tak to funguje aj pri klasickom rodinnom dome, ktorý si vyžaduje takmer každý mesiac nejakú špeciálnu údržbu. Aj v prípade bytových domov je niekedy nutné vymeniť parapety a opraviť žalúzie. Všetko by malo byť pokiaľ možno vykonané flexibilne a v rámci dohodnutých podmienok. Spokojnosť a pohodlie bývania je predsa pre každého z nás dôležitá.

Komentáre