Život

Vyrába kraslice v háčkovaných šatočkách a čiapkach, inšpirujte sa

"Krasličiarka Berta Rybárová tvorí nevšedné kraslice s háčkovanými časťami. Každý kus je originál. "

TASR, 14. apríla 2017 10:00
Na snímke veselé kraslice Berty Rybárovej. Foto: TASR/Pavol Remiaš
Ľudová umelkyňa Berta Rybárová (76) z obce Lazany v okrese Prievidza, vyrába nevšedné a veselé kraslice. Každoročne ku Veľkej noci vajíčka oblieka do háčkovaných čiapočiek a iných doplnkov z pestrofarebných bavlniek. Okrem toho háčkuje aj malé kuriatka či sliepočky, obháčkuje aj veľkonočné venčeky, ktorými si celá jej rozvetvená rodina k sviatku ozdobuje svoje príbytky.

Najprv obliekala deti


„Háčkovať a štrikovať som začala, keď som sa vydala a prišli na svet deti. Stavali sme dom, peňazí veľa nebolo, tak som deťom zhotovovala rôzne oblečenie. Veď ani v obchodoch toho veľa nebolo. Keď deti odrástli, skúsila som z bavlniek urobiť aj rôzne ozdoby a tak som to skúsila aj s kraslicami. Všetkým sa moje netradičné kraslice páčili a preto ich už vyrábam takmer päťdesiat rokov. Väčšinou ich porozdávam,“ zaspomínala si umelkyňa. Práca s bavlnkami pomocou háčikov a ihlíc ju stále baví.



ODPORÚČAME TIEŽ: Ako by mali vyzerať súčasné kostoly?

Pomáha celá rodina


Najskôr si zvolí farebnú bavlnku a vzor. Pretože každá jej kraslica má nielen inú farbu, ale tiež iný vzor. Ani jedna z nich nie je rovnaká. Všetko robí z pamäti. Ale pomáha jej celá rodina. Oblečeným krasliciam totiž dcéra Adriana, ale aj vnuk Andrej, vnučka Zuzana, ba už aj päťročná pravnučka Melanka dokresľujú veselé tváričky.

So svojou tvorbou sa Berta Rybárová pravidelne prezentuje na verejnosti pri rôznych príležitostiach a jarmokoch ľudových remeselníkov a umelcov. Aj počas tohoročných sviatkov ju pozvali do Bojníc, kde sa uskutoční podujatie Vítanie jari.

Pri tvorbe kraslíc pomáha aj dcéra Adriana. Foto: TASR/Pavol Remiaš


ODPORÚČAME TIEŽ:
Kristína má nový videoklip. Pieseň o rozchode dala režírovať žene
VIDEOREPORTÁŽ: Kultový Igráček slávi návrat. Má aj podobu Jánošíka
VIDEO: Drevený chrám v Jalovej vraj trikrát prenášali
Highlighty týždňa: Filmy Masaryk a Učiteľka potvrdili úspech aj doma

Komentáre