Život

Novinkou krasličiarky Ľ. Bátorovej sú dvojžĺtkové husacie vajcia

"Múzejný pedagóg Ján Vingarik si dal tú námahu a spočítal, koľko krasličiarka musela na nich urobiť čiarok a bodiek, teda namočiť pero do roztopeného vosku. Napočítal ich 3210."

TASR, 16. apríla 2017 11:00
Novinka v ponuke Ľudmily Bátorovej, ozdobené dvojžĺtkové husacie vajcia. Foto: TASR/Pavol Remiaš
Popredná slovenská ľudová umelkyňa, mimoriadne tvorivá krasličiarka Ľudmila Bátorová z Veľkej Lehôtky, miestnej časti Prievidze, si k tohoročnej Veľkej noci pripravila novinku. Vyzdobila klasickou voskovou technikou dvojžĺtkové husacie vajcia, ktoré sú dvakrát také veľké ako bežné.

Výsledok je prekvapujúci


„Mala som vyfúknuté škrupiny dlhšie odložené, možno tri aj štyri roky. Akosi som nemala chuť takéto netradičné a veľké kraslice ozdobovať. Bežne totiž zdobím slepačie, husacie i kačacie vajíčka a výnimočne aj pštrosie. V tomto roku som sa do odložených vajec konečne pustila a výsledok je prekvapujúci. Použila som vzor ako na normálne husacie vajcia. Na týchto väčších, dvojžĺtkových je však kresba oveľa výraznejšia, lepšie vynikne. Zvolila som rôzne farby, mám ich asi 25. Veľmi sa mi páčia, sama by som si nevedela vybrať tú najkrajšiu,“ prezradila krasličiarka Bátorová.



ODPORÚČAME TIEŽ: Dóm sv. Martina prišiel počas prvej svetovej vojny o zvony

3210 bodiek a kopa trpezlivosti


Uviedla, že husi znášajú dvojžĺtkové vajcia pomerne zriedka. V liahni, kde chodí po vyradené vajíčka, jej ich odkladajú, pretože také tiež vyraďujú z chovu. Po prvý raz sa s novinkou predstavila v týchto dňoch počas veľkonočných tvorivých dielní v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Tam ich účastníci veľmi obdivovali. Múzejný pedagóg Ján Vingarik si dal tú námahu a spočítal, koľko krasličiarka musela na nich urobiť čiarok a bodiek, teda namočiť pero do roztopeného vosku. Napočítal ich 3210. To podľa neho ukazuje, aké prácne je ozdobiť takéto veľké husie vajce. Ľ. Bátorová sa nimi bude prezentovať aj na ďalších podobných podujatiach, ktoré pred sviatkami každoročne absolvuje vo viacerých mestách, nielen na Slovensku, ale počas roka tiež v zahraničí.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Film Agnieszky Holland je nadčasový, rozpráva o ženách i ekológii
VIDEOREPORTÁŽ: Kultový Igráček slávi návrat. Má aj podobu Jánošíka
Miro Žbirka na skladbe Voľný deň spolupracoval aj so svojím synom
Chcete jarnú zmenu? Tieto tipy vám pomôžu štýlovo oživiť byt

Komentáre