Život

Trinásť vecí, ktoré možno neviete o kórejskej kuchyni

"Namiesto dezertu pijú čaj a zbožňujú belgické vafle."

Webmagazin.sk/Iva, 17. februára 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Hoci zraky celého sveta sa v týchto dňoch upierajú na svahy, trate či ľadové plochy v dejisku olympijských hier, nie je zlé nakuknúť aj trošku pomimo – napríklad do kórejských kuchýň. Vonia to tu typickými ázijskými arómami, ale oproti Číne či Japonsku má Kórea v gastronómii svoje špecifiká.

1. Kórejské jedlá pália. Jedna z dôležitých ingrediencií je gochujang, fermentovaná červená chilli pasta. Nešetrí sa tu ani cesnakom, cibuľou, zázvorom, pastou zo sójových bôbov či červeným korením.

2. Paradoxne, napriek pálivosti je kórejská strava harmonická. Typický Kórejčan verí na princíp jin a jang , čo sa odráža aj v jedle: každé je chuťovo, výživovo aj farebne vyvážené. Tradičný kórejský stôl hýri piatimi farbami – každá reprezentuje jeden z piatich elementov.

3. Kórejčana, ktorý sa kŕmi drevenými paličkami, uvidíte iba ak omylom. Keďže je to krajina chudobná na drevo, viac ako tisícročie sa tu používajú kovové paličky. Sú kratšie ako čínske a na rozdiel od japonských nemajú špicatý koniec.

4. Ak si my chceme doma urobiť „pravé“ ázijské jedlo, zháňame wok. Ak chce variť kórejská gazdiná, vytiahne hrniec. Príprava jedál v týchto končinách nevyžaduje na varenie wok s jeho vlastnosťami – Kórejčanky majú najradšej glazúrované kameninové hrnce.

5. Základom jedál, tak ako v Ázii všeobecne, je ryža. O jej dôležitosti v mysliach obyvateľov svedčí aj fakt, že v období Troch kráľovstiev, teda zhruba pred 2 tisíc rokmi, slúžila táto potravina na platenie daní.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


6. Druhou podstatnou súčasťou kórejskej gastronómie je fermentácia. Tri najdôležitejšie prísady – gochujang, doenjang a ganjang – sú všetko fermentované produkty. Dokonca národné jedlo kimči prežije v procese fermentácie pod zemou celý rok pred konzumáciou.

7. Na kórejskom stole musí byť zelenina. Veľa zeleniny. Miestni veria, že jedlo je medicína – ak jete dobre, majú z toho prospech telo aj myseľ. Kórejčania si do jedla radi prihadzujú liečivé byliny ako ženšen či hubu reiši a nepohrdnú ani rôznymi druhmi divoko rastúcej trávy.

8. Čestné miesto má v kórejskej kuchyni surové mäso. Obyvatelia kórejského polostrova si vychutnávajú surové mäso pripravené na spôsob „hoe“. Napríklad „Yukhoe“: pomleté hovädzie mäso sa zmieša so sójovou omáčkou, cukrom, soľou, jarnou cibuľkou, mletým cesnakom, sezamovými semienkami, čiernym korením a nasekanou kórejskou hruškou. Jednoducho – kórejský tatarák.

9. Jedlo na kórejskom tanieri je čerstvé, ako sa len dá. Preto sa občas ešte hýbe. Napríklad kontroverzný pokrm sannakji. Stačí zobrať chobotnicu, nasekať, poliať sezamovým olejom, posypať sezamovými semienkami – a jedlo je na svete. Je to tak trochu dobrodružný zážitok: prísavky na ramenách sú totiž ešte aktívne, takže pri prehĺtaní si treba dávať pozor na prípadné dusenie.

10. Dezert po jedle? Nanajvýš ryžové koláčiky. Kórea nie je krajina s desiatimi druhmi krémešov... Bodkou za dobrým obedom je nápoj. Obyčajne zelený čaj.

Bodkou za dobrým obedom je nápoj, zvyčajne čaj.
Foto: TASR/Michal Svítok


11. A propos – čaj. Má množstvo príchutí. Horkú, sladkú, občas môže až sťahovať od slanosti či kyslosti. Kedysi súčasť obety pre božstvá je dnes podstatou čajových obradov, ktorých je približne pätnásť s rôznym druhom formálnosti.

12. Aby sme ale z Kórejčanov nerobili nadľudí – tiež majú svoju slabosť. Pre belgické vafle! Kórejčania sa idú zblázniť za vaflami so zmrzlinou – hoci majú aj svoje vlastné. Kórejské národné vafle sú malé koláčiky v tvare ryby s plnkou z červených fazulí.

13. V Kórei sa všetko servíruje naraz. Kórejský čašník vám stôl obloží všetkými chodmi a prílohami, takže sa pred vami môže ocitnúť naraz až dvanásť mís. Ak sa teda našinec ocitne v kórejskej reštaurácii, nestane sa mu, že po prvom chode bude na ten ďalší čakať... a čakať... a čakať...

Komentáre