Život

Kompostovať sa dá aj v paneláku, bioodpad spracujú dážďovky

"Monika najväčšiu výhodu používania vermikompostéra vidí v tom, že dokáže spracovať všetok bioodpad, ktorý jej domácnosť vyprodukuje, ako aj časť papiera a kartónov."

TASR, 14. septembra 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Nie všetky obce majú povinnosť zabezpečiť svojim obyvateľom triedenie bioodpadu. Výnimku majú napríklad Bratislava a Košice, ktoré komunálny odpad energeticky zhodnocujú, alebo časti miest, v ktorých zvozu bioodpadu bránia technické problémy. Niektorí ľudia bioodpad z kuchyne preto riešia vo vlastnej réžii. Monika z Bratislavy má napríklad doma vermikompostér - nádobu s dážďovkami, ktoré takýto odpad rozkladajú.

"Bývam v byte, takže bežný kompost na dvore pre mňa nebola možnosť," povedala pre TASR. O pridelenie kompostéra môžu síce v Bratislave požiadať aj bytové domy, musia však vlastniť pozemok so zeleňou. Potrebná je tiež zhoda majiteľov bytov.

Menej smetí


Monika za kompostér zaplatila vyše 100 eur, hovorí však, že je možné si ho aj vyrobiť. Kalifornské dážďovky, ktoré spracovávajú odpad rýchlejšie ako iné druhy dážďoviek, stoja približne 30 eur. Monika najväčšiu výhodu používania vermikompostéra vidí v tom, že dokáže spracovať všetok bioodpad, ktorý jej domácnosť vyprodukuje, ako aj časť papiera a kartónov. "To, že musíme chodiť vynášať komunálny odpad menej často, je tiež fajn zmena a keďže si pestujem bylinky, nemusím si zháňať hnojivo - dážďovky mi vyprodukujú kvalitný vermikompostový čaj," priblížila.

Živý kompostér


Vermikompostéry však majú aj svoje nevýhody. Viacero nových majiteľov sa napríklad nevie zbaviť mušiek. "Tiež treba myslieť na to, že vo vermikompostéri sú živé stvorenia a potrebujú vhodné podmienky na prežitie. Musím si teda dávať pozor, aby im nebolo v týchto horúčavách príliš teplo a aby mali dostatok jedla, keď som viac týždňov preč," hovorí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Kompostujem už pol roka, ale nie len tak obyčajne, ale vermi! Vermikompostovanie je z latinského ~vermi~, čo znamená červ. Meh, kto by to už len chcel mať v byte? No určite nie ja, ale kedže je to zatiaľ najlepší spôsob ako sa zbaviť bioodpadu a zároveň mať celoročne hnojivo pre , tak prečo nie... ________________________________ I've been composting for half a year, not just composting but vermicomposting ! Tough word I know ... the vermi part of it is from Latin and it stands for ~worm~. Meh, who in their right mind would want to have this at home? Surely not me but since it's the best way to get rid of bio waste and at the same time produce organic fertilizers for , so why not actually ... #vermikompost #vermicompost #kompost #vermikomposter #vermi #composting #vermicomposting #worm #bioodpad

Príspevok, ktorý zdieľa vermikompo. story (@vermikompo.story),



Napriek tomu kúpu vermikompostéra neľutuje. "Reálne sa o dážďovky starám tak raz za dva týždne, keď skontrolujem, či je všetko v poriadku. Takže to nie je taká veľká námaha. Keď som nad kúpou vermikompostéra začala uvažovať, bála som sa, že bude smrdieť, ale s tým, našťastie, problém nie je," ubezpečila.

Ďalšou možnosťou pre spracovávanie bioodpadu v byte sú elektrické kompostéry, v ktorých môže byť odpad spracovaný do troch hodín. Ich nevýhodou je však cena, preto ich využívajú najmä gastroprevádzky.

Komentáre