Život

Highlighty týždňa: Tragická smrť herca a vraždiaca hra tínedžerov

"Paul Walker, hviezda série filmov Rýchlo a zbesilo, prišiel cez víkend o život v horiacom vraku luxusného Porsche. Americkí tínedžeri o život pripravujú nič netušiacich ľudí pri brutálnej hre."

Veronika Rosputinská, 2. decembra 2013 6:00
Herec Paul Walker zomrel cez víkend pri dopravnej nehode. Foto: TASR/AP Photo


Obdobie dospievania je fázou v ľudskom živote, keď človek urobí nejednu hlúposť. Väčšinou sú všetky odpustené a prehliadnuté vetou – Veď všetci sme raz boli mladí. Tínedžerska nerozvážnosť však v niektorých prípadoch môže prekonať všetky hranice a spôsobiť katastrofu. Aktuálnym a zároveň odporným a brutálnym hitom internetu sa uplynulý týždeň stali videá zachytávajúce Knockout Game. Že ste o nej ešte nepočuli?

Hra Knockout Game je momentálne veľmi populárna medzi americkými tínedžermi. Jej podstatou je napadnúť neznámeho človeka na ulici – uštedriť mu jeden čo možno najsilnejší úder, nechať ho padnúť na zem a čo najrýchlejšie sa stratiť. A samozrejme, všetko to nahrať a publikovať na internete. Napadnutý nemá šancu sa brániť, nemá totiž tušenia, že sa niečo chystá. Úder je vždy rýchly a účinný.

Hra s tragickými následkami


O jednej z obetí útoku, Phoebe Connolly, informovala na svojej stránke CNN. Žena prechádzala na bicykli okolo partie mladíkov, keď jeden z nich zrazu natiahol ruku a udrel ju do tváre. „Celá partia sa zasmiala,“ povedala reportérom Connolly, ktorá o Knockout Game nepočula dovtedy, kým sa nestala jednou z jej obetí. V tej istej oblasti Washingtonu, len o deň skôr, bola napadnutá ešte jedna žena. Obe utrpeli menšie poranenia. Podobné prípady zaznamenali policajti aj v New Jersey, New Yorku, Illinois a Missouri.



Mladíci teda nemajú zábrany napádať ani ženy, v New Yorku dokonca napadli 70-ročnú pani, ktorá musela byť hospitalizovaná. To však nie sú zďaleka tie najhoršie prípady. Podľa portálu Yahoonews počas útokov vyznávačov Knockout Game prišli o život už traja ľudia!

Mnohé z útokov v newyorskej štvrti Brooklyn boli namierené proti Židom a v súvislosti s tým sa miestna polícia rozhodla posilniť hliadky. Práve tam partia tínedžerov napadla 78-ročnú Židovku. „Niekto chcel spôsobiť bolesť niekomu inému. Žiadny iný účel,“ vyjadrila sa napadnutá žena. A pravdepodobne má pravdu. Pri útoku ide vždy len o jeden cielený úder, nespája sa s krádežou ani ničím iným. A následné publikovanie „akcie“ je jasným signálom, že mladíci sa sebou chcú pochváliť.



Po sérií útokov sa týmto javom začali zaoberať aj americkí zákonodarcovia. Republikán Jim Tedisco navrhuje, aby sa Knockaout Game chápala ako útok gangu a aby všetci tínedžeri, ktorí sa na hre podieľajú, boli súdení ako dospelí a čelili trestu odňatia slobody až na 25 rokov. „Život nie je videohra. Sú to skutoční ľudia, ktorých životy sú nielen v ohrození, ale v mnohých prípadoch zničené,“ cituje Tedisca portál Yahoonews.

Rýchlo a zbesilo


Ani ďalšia správa, ktorá uplynulý týždeň prišla z Ameriky, nepatrí medzi pozitívne. Pri dopravnej nehode zomrel obľúbený hollywoodsky herec Paul Walker, známy predovšetkým zo série filmov Rýchlo a zbesilo. Iróniou osudu je fakt, že o život ho pripravili práve rýchle autá.

Takáto kopa šrotu ostala po nehode z luxusného športiaka. Foto: TASR/AP Photo
Štyridsiatnik Walker sa so svojím priateľom chystal na charitatívne podujatie blízko Los Angeles, keď vodič nezvládol riadenie červeného športového vozidla Porsche a vrazil do stromu. Auto explodovalo a začalo horieť. Všade naokolo boli kusy rozmetaného skla a kovu. Šofér ani herec sediaci na "sedadle smrti" nemali šancu a na mieste boli mŕtvi.



Bezprostredne po nehode zaplavili sociálne siete odkazy od hereckých kolegov a priateľov. Medzi nimi nechýbal ani jeho parťák z Rýchlo a zbesilo, Vin Diesel:"Kamarát, budeš mi chýbať. Nemám slov. Odpočívaj v pokoji." K nehode sa vyjadrili aj zástupcovia spoločnosti Universal Studios: "Paul bol 14 rokov skutočne jedným z najmilovanejších a najrešpektovanejších členov našej štúdiovej rodiny a táto strata je zdrvujúca pre nás, pre každého, kto sa podieľal na filmoch Rýchlo a zbesilo a pre nespočetné množstvo fanúšikov."

Šikovné študentky


Aby ste si nemysleli, že sme zaťažení na negatívne správy, tu je jedna veľmi pozitívna. Videli ste už zoskupenie AcaBells? Ide o partiu študentiek z floridskej štátnej univerzity, ktoré nahrali video, na ktorom bez použitia nástrojov, ale úplne dokonale, zaspievali známu skladbu Royals od novozélandskej speváčky Lorde.



Video je zmesou soulu a beatboxu a od šiesteho novembra má na stránke Youtube takmer šesť miliónov pozretí. Spev je krásny, čistý, bez falošných tónov – radosť počúvať!

Komentáre